Αναδρομική μείωση 30% στο εφάπαξ

Σε εφαρμογή μπαίνει από τις αρχές του χρόνου η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που αναμένεται να φέρει μείωση 30% στο εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «μαύρη τρύπα» στους προϋπολογισμούς των ταμείων θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν γύρω στο 20%

Μάλιστα σύμφωνα με το "Έθνος" από το 2014 κάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό λογαριασμό όπου θα καταγράφονται οι εισφορές του.

Μέσω αυτής της οδού, αυτόματες θα είναι οι μειώσεις από το 2014 σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Στο στόχαστρο σε πρώτη φάση θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Από κόσκινο θα περνάνε και τα επικουρικά ταμεία, όπου θα γίνεται κάθε τρίμηνο αξιολόγηση και θα... αναπροσαρμόζονται οι παροχές.

Η νέα κατάσταση και τα ελλείμματα θα φέρουν στο εφάπαξ νέα μείωση για περίπου 150.000 άτομα που εδώ και ένα χρόνο περιμένουν για να βγουν στη σύνταξη. Η μείωση του 30% στο εφάπαξ όπως φαίνεται από τα στοιχεία των Ταμείων αφορά όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιουλίου του 2012.