Πως και που θα βρείτε τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ και το Φόρο Εισοδήματος

Σε "μαύρη Παρασκευή" αναδεικνύεται η σημερινή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται έως το μεσημέρι να έχουν πληρώσει φόρους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αποτελεί "στοίχημα" για το υπουργείο Οικονομικών, το κατά πόσον η συνεχώς μειούμενη, φοροδοτική ικανότητα των πολιτών θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλό ποσό ή μεγάλο τμήμα του θα καταστεί αναγκαστικά ληξιπρόθεσμο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος (για όσους η πληρωμή του συνολικού φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις), συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, καθώς εξέπνεε, επίσης σήμερα, η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης.

Το ποσό των 700 και πλέον εκατ. ευρώ αυξάνεται περαιτέρω, εάν συνυπολογισθεί ότι για χιλιάδες ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που έλαβαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στις αρχές Αυγούστου εξέπνεε η προθεσμία για την εξόφλησή τους και, κατ' επέκταση, για την πληρωμή και της 1ης δόσης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Σημειώνεται, ότι τους φόρους πρέπει να καταβάλουν και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη το ειδοποιητήριο από την Εφορία. Ειδάλλως, θα κηρυχθούν εκπρόθεσμοι και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες ποινές (επιβάρυνση 1% το μήνα, κ.λπ.).

Για τον συγκεκριμένο λόγο, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε με e-mail τους φορολογούμενους που δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής των φόρων έως τις 30/8/2013, να εκτυπώσουν οι ίδιοι το εκκαθαριστικό σημείωμα και να σπεύσουν με αυτό στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Το πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το ίδιο το κράτος, που ενώ έσπευσε να εκκαθαρίσει εκατομμύρια δηλώσεις και να επιζητεί στις ίδιες προθεσμίες και την πληρωμή των φόρων ακινήτων, δεν κατάφερε να αποστείλει εγκαίρως ταχυδρομικά τα ειδοποιητήρια.

Τελικά, το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο έδωσε παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης.

 

Πως και που θα βρείτε τα εκκαθαριστικά

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013, καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012 από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα http://www.gsis.gr επιλογή "Υπηρεσίες προς Πολίτες", και, στη συνέχεια, επιλογές "Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1" και "Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9" μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί.

Οι άμεσοι, απευθείας σύνδεσμοι είναι: https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για τον Φόρο Εισοδήματος 2013 και https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για τον ΦΑΠ 2011 και 2012.

Οι κωδικοί πληρωμής (που αντιστοιχούν σε Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.) και τα ποσά πρώτης δόσης ή ολικής εξόφλησης είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Η πληρωμή μέσω e-banking γίνεται μέσω των βεβαιωμένων οφειλών με τον σχετικό κωδικό.

Η εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  και μέσα από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά αναγράφουν τους κωδικούς "Ταυτότητας Οφειλής", με τους οποίους μπορεί να γίνει η εξόφληση των οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πώς θα πληρώσετε τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012

Διαβάστε ακόμη πως θα γίνει η διόρθωση των λαθών στον ΦΑΠ 2011 και 2012