Εφορία: Έως 31 Αυγούστου οι δηλώσεις ανεξαρτήτως ΑΦΜ

Αύριο Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για όσους έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 1 και 2, ωστόσο αναμένεται να δοθεί μια έμμεση παράταση, όπως αποκάλυψε το news.gr, έτσι ώστε όλοι οι φορολογούμενοι να μπορούν να καταθέσουν δηλώσεις έως το τέλος του Αυγούστου.

Κανονικά μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί 200.000 δηλώσεις που λήγουν σε ΑΦΜ 1 και 2 , ωστόσο φοροτεχνικοί εκτιμούν πως οι υπόχρεοι που θα ανταποκριθούν εγκαίρως θα είναι περίπου 100.000.

Σε αυτή την βάση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη αναμένεται να ανακοινώσουν ότι η 31ης Αυγούστου 2013 θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013 ανεξαρτήτου κατάληξης ΑΦΜ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια άτυπη παράταση αφού το όσοι φορολογούμενοι πρέπει να καταθέσουν δηλώσεις έως αύριο, θα μπορούν να το πράξουν έως το τέλος του Αυγούστου.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο κύριος Θεοχάρης, αναφερόμενος πρόσφατα σε όσες περιπτώσεις το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του/της συζύγου είναι μεγαλύτερο, είπε ότι η υποβολή της δήλωσης μπορεί να γίνει με βάση αυτό το ψηφίο και για τον/την σύζυγο που έχει μικρότερο νούμερο και η προθεσμία του έχει ήδη λήξει.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους φορολογούμενους με ΑΦΜ σε 1 και 2 και των οποίων η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει ΑΦΜ που λήγει π.χ. σε 9, τότε η δήλωση μπορεί να κατατεθεί μέχρι και τις 26 Αυγούστου.

Σήμερα εξάλλου ολοκληρώνεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η τρίτη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αφορά περίπου 400.000 δηλώσεις.

Πρέπει να τονισθεί πως τα ποσά των φόρων που καταλογίζονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπά φυσικά πρόσωπα, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα που έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι μειωμένα κατά 60% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόνο 1 στα 3 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά.