Δεν καταργείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων

Με τα νεύρα των φορολογουμένων φαίνεται ότι παίζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις διατάξεις του νέου φορολογικού κώδικα.

Μετά από τα ήξεις - αφήξεις για το θέμα της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ήρθε πριν από λίγο να ταράξει και πάλι την ηρεμία των πολιτών, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι τελικά, το μέτρο συλλογής των αποδείεξων θα ισχύσει κανονικά και την επόμενη χρονιά, και ότι πρόκειται για ακόμα μία... παράλειψη.

Αναφερόμενος στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως η μη αναφορά στη συλλογή αποδείξεων δεν σημαίνει πως αυτή η υποχρέωση των πολιτών θα καταργηθεί.

Συγκεκριμένα ο υπουργός έκανε λόγο για νέα ρύθμιση τον Σεπτέμβριο με την οποία δεν θα καταργείται το μέτρο των αποδείξεων, αλλά θα συνδυαστεί με κίνητρα (φορολογικά, ελαφρύνσεις κ.ά.).

Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συλλέγουν φέτος αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο ποσού συλλογής αποδείξεων τα 10.500 ευρώ, διαφορετικά θα επιβάλλεται πέναλτι φόρου με συντελεστή 22%.

Η διακοπή της συλλογής αποδείξεων θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο υλοποίησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, όσο και από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πότε...

...άγνωστο !