ΙΧ: Πως θα αποφύγετε το φόρο πολυτελείας

Να γλιτώσουν μέρος από το φόρο πολυτελείας, ακόμη και σήμερα που μπήκαμε στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, μπορούν χιλιάδες ιδιοκτήτων αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Η πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αιφνιδίασε περίπου 120.000 ιδιοκτήτες. Ο φόρος επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω και μετά την πενταετία απομειώνεται. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης), ενώ για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο φόρος υπολογίζεται επί του τεκμαρτής τιμής, επί του κόστους χρήσης και συντήρησης, διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να καταθέσουν ακόμα και τώρα πινακίδες και να αποφύγουν μέρος από το νέο χαράτσι.

Ανάλογα με το πότε οι ιδιοκτήτες θα καταθέσουν τις πινακίδες, θα μειώσουν και ανάλογα τη φορολογική τους επιβάρυνση. Θα πληρώσουν, δηλαδή, όσους μήνες έχουν στην κατοχή τους το αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, αν ένα Ι.Χ. έχει τεκμήριο 10.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το αποσύρει τον Ιούνιο, δηλαδή στα μέσα της χρονιάς, τότε θα φορολογηθεί, με λίγο παραπάνω από 5% επί των 5.000 ευρώ.