Πως θα χορηγηθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών για το Ε1

Σημαντικές καθυστερήσεις θα καταγράφουν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι, και ειδικά όσοι δεν έχουν φορείς ασφάλισης το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί τη βεβαίωση αποδοχών για τη συμπλήρωση του Ε1. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για 6 εκατομμύρια φορολογουμένους δε θα είναι η 30ή Ιουνίου.

Τι ισχύει ανά ασφαλιστικό ταμείο

- Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο ika.gr και να τις εκτυπώσουν αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

- Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο oga.gr. Εκεί θα τις εκτυπώσουν αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Πάντως, επειδή το site του ΟΓΑ έχει προβλήματα, θα πρέπει να επιμείνουν.

- Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα περιμένουν για περίπου δύο εβδομάδες καθώς οι πρώτες βεβαιώσεις αποδοχών θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ στα μέσα Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού  για την εκτύπωση των βεβαιώσεων. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τις εκτυπώσουν στο oaee.gr αφού δηλώσουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους.

Η Διοίκηση του ΝΑΤ θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική χορήγηση των βεβαιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επόμενη Παρασκευή οι συνταξιούχοι του οργανισμού θα μπορούν να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις από τον ιστότοπο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (nat.gr).

Οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς αφενός θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο E1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012, αφετέρου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και ταχυδρομικά.

Η εγκύκλιος για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών θα εκδοθεί εντός των ημερών από το υπουργείο Οικονομικών και θα περιγράφει αναλυτικά το πώς θα απεικονίζεται ο μεικτός μισθός, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις φόρων.