Έρχεται φόρος 45% για τις καταθέσεις εξωτερικού

Φόρους έως και 45% καλούνται πλέον να καταβάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέστειλαν την περίοδο 2009-2011 εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν την αποκλιση των καταθέσεων αυτών με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων σταμάτησε χθες να δέχεται την υποβολή συμπληρωματικών και τροποποιητικών δηλώσεων καταθετών του εξωτερικού, διαδικασία που είχε ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2012.

Συνολικά από τους 24.710 φορολογούμενους στους οποίους εστάλησαν ειδοποιητήρια για να δικαιολογήσουν καταθέσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ εισήλθαν 15.500 περίπου οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα που ήταν αδήλωτα ή δικαιολόγησαν με βεβαιώσεις μερισμάτων, τόκων καταθέσεων, κληρονομιών, κ.α. τις καταθέσεις εξωτερικού.

Περίπου 5.000 επιστολές ταχυδρομήθηκαν πίσω στην ΓΓΠΣ καθώς δεν βρέθηκε αποδέκτης, ενώ 4.000 φορολογούμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στην ειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι που δεν καταθέσαν συμπληρωματικές δηλώσεις θα λάβουν νέα επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που δεν δικαιολόγησαν φόρο ίσο με 45%.

Ιδιαίτερα ζημιωμένοι θα βγουν οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στην Κύπρο ειδικά εάν αυτές δεν αποφύγουν το κούρεμα. Καθώς και θα κουρευτούν και θα φορολογηθούν για το συνολικό ποσό της κατάθεσης.