Στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Αναθεωρείται το πλαίσιο για την αυθαίρετη δόμηση με την παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να αναγκαστούν να ξαναπληρώσουν για τις αυθαιρεσίες τους, αλλά να λάβουν οριστικούς τίτλους.

Τις νέες ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να δωθούν οριστικοί τίτλοι νομιμότητας, παρουσιάζει στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να ενημερωθούν τα κόμματα και να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα νέο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση.
Σκοπός της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις αυθαίρετες κατασκευές είναι να αντιμετωπίσει – επιτέλους - ριζικά, το υπαρκτό από δεκαετίες πρόβλημα της πολεοδομικής αυθαιρεσίας μέσα από την περιβαλλοντική αλλά και πολεοδομική του διάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικοί στόχο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης συνοψίζονται ως εξής :

-Αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και του περιβάλλοντος από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που εντέλει οδήγησαν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

-Αποκατάσταση των ανισοτήτων που έχουν προκύψει μεταξύ των πολιτών και η εμπέδωση του κράτους δικαίου.

-Χάραξη της "κόκκινης γραμμής" για την αυθαίρετη δόμηση στο μέλλον μέσω ενός αποτελεσματικού τρόπου κρίσης και ελέγχου της Διοίκησης που θα διαθέτει αξιόπιστα και επιστημονικά έγκυρα εργαλεία προς τούτο.

-Αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από την περιβαλλοντική και πολεοδομική του διάσταση στην λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος

-Συνέργεια του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της πολεοδομικής παραβατικότητας αφενός με τον απαραίτητο σχεδιασμό στην κατεύθυνση του οποίου πρέπει να κινείται η Πολιτεία και αφετέρου με το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη του κτιριακού αποθέματος της χώρας (ΝΟΚ, Ταυτότητα Κτιρίων).

-Κατηγοριοποίηση των γενόμενων παραβάσεων, στο μέτρο του εφικτού, ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να συνδυαστούν αποτελεσματικά σε κάθε μία από τις παραβάσεις αυτές.

-Κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με ενσωμάτωση των κατά καιρούς εγκυκλίων- οδηγιών της Διοίκησης αλλά και συμμόρφωση προς την νομολογία του ΣτΕ.

-Παροχή κινήτρων στους πολίτες για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου.

-Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο