Σε βάθος τριμήνου η δικαιολόγηση των εμβασμάτων προς το εξωτερικό

Τρίμηνη παράταση στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τους 25.000 φορολογουμένους που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και διαπιστώθηκε ότι τα κεφάλαια που μετέφεραν στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερα κατά 7 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα που δήλωσαν, αναμένεται να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται θεωρούνται προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και φορολογούνται με συντελεστή 45% πλέον προσαυξήσεων που φτάνουν το 120%.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν λάβει διορία έως τις 31 Ιανουαρίου να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή του Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Επιλογή «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Είσοδος στην εφαρμογή υποβολής/ανάκτησης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1») με δεδομένα από τα οποία θα αποδεικνύονται τα πλεονάζοντα κεφάλαια των προηγούμενων ετών.

Παραλλήλως, εντός της ίδιας προθεσμίας και πριν από την οριστικοποίηση της κατάστασης προσδιορισμού κεφαλαίου οι φορολογούμενοι θα έπρεπε εφόσον συντρέχουν λόγοι, να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι και τον χρόνο μεταφοράς των χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει την προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος.

Ωστόσο, από τους 25.000 φορολογουμένους μόλις 7.500 χιλιάδες έχουν επισκεφθεί την ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ από αυτούς περίπου 2.000 έχουν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Η σημαντική αυτή υστέρηση οφείλεται αφενός στη δυσκολία πολλών φορολογουμένων να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά, όπως πχ. βεβαιώσεις μερισμάτων, αλλά και στο ότι το υπουργείο δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο που θα παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για τη συμπλήρωση της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet.

Μάλιστα πολλοί φοροτεχνικοί συμβουλεύουν τους πελάτες τους  να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες δικαιολόγησης των διαφορών μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των εμβασμάτων αν δεν παρασχεθούν σαφείς οδηγίες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η διορία για τη συμπλήρωση της ειδικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου θα παραταθεί έως τα τέλη Απριλίου.