Οι μεγάλοι χαμένοι: Ψηφίζονται περικοπές σε 900.000 συντάξεις

Μέχρι τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα περάσουν από τη Bουλή τα νέα μέτρα

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμα σημαντική τροποποίηση  ασφαλιστικού νόμου που αλλάζει ριζικά το τοπίο για τις συντάξεις.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα ψηφιστούν από τη Bουλή τα νέα μέτρα που προβλέπουν περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εφάπαξ κατάργηση από την 1/1/2019 της «προσωπικής διαφοράς» των συντάξεων, η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους.

Σύμφωνα με τον νόμο και τη σχετική υπουργική απόφαση, η διαδικασία επανυπολογισμού όλων των συντάξεων θα ολοκληρωθεί έως τις 31/9/17 και κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κατά την 12/5/2016 κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από το σύνολο των 2,7 εκατ. συντάξεων κινδυνεύει με απώλειες περίπου το 1/3 των σημερινών συνταξιούχων, δηλαδή 900.000 δικαιούχοι.

Το βασικό σενάριο του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαφόν, δηλαδή ενός «κόφτη», ο οποίος θα λειτουργεί ως «δίχτυ προστασίας» και θα οριοθετεί τον νέο μηχανισμό περικοπών ώστε αυτές να μην υπερβαίνουν, για παράδειγμα, το 20% με 22%.

Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων.

Ταυτόχρονα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ακόμη και οι κατώτατες συντάξεις με 15ετία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις συντάξεις χηρείας, θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα χορηγείται μόνο για τρία χρόνια και μειωμένη στο 50%.