ΕΦΚΑ: Εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών σε καθυστέρηση με το μήνα

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ

Τη δυνατότητα εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, με τα πρόσθετα τέλη και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που ισχύουν κάθε φορά, δίνει με απόφασή του το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τον Κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ, τον οποίο ενέκρινε με απόφασή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, στον Κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ προβλέπεται ότι:

- Οι πιστώσεις που αναγράφονται στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ πρέπει να είναι εξειδικευμένες και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αντιμετώπιση των δαπανών για τις οποίες προβλέφθηκαν.

- Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται σε περίπτωση ανεπάρκειας κάποιων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν τα αποθεματικά του, να αυξάνονται οι πιστώσεις αυτές, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων που εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη ισόποση μείωση άλλων πιστώσεων. Οι πιστώσεις για αποδοχές τακτικού προσωπικού, συντάξεις, βοηθήματα και επιδόματα, δεν είναι δεκτικές μείωσης, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από νόμο ή άλλη διάταξη.

- Δεν επιτρέπεται η έναρξη της διαδικασίας για την εκτέλεση έργου, εργασίας, καθώς και για τη διενέργεια προμήθειας, αν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό σχετική πίστωση.

Είσπραξη καθυστερούμενων εισφορών

- Οι υπέρ του ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές, σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής τους πέραν της προθεσμίας λήξης, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις.

- Οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από ληξιπρόθεσμες εισφορές, πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις, που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή των διατάξεων της εκάστοτε νομοθεσίας που διέπει  την αναγκαστική είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

- Τίτλοι βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω απαιτήσεων κατά ΚΕΔΕ, αποτελούν πράξεις του φορέα που συντάσσονται, είτε από τα αρμόδια για την είσπραξη των εσόδων του φορέα τμήματα και γραφεία, είτε από τα εξουσιοδοτημένα από το ΔΣ για το σκοπό, αυτό όργανα του Οργανισμού.

- Από την επίδοση αντιγράφου του πιο πάνω τίτλου βεβαίωσης με πρόσκληση για την πληρωμή, ο οφειλέτης μπορεί σε περίπτωση αμφισβήτησης, να ασκήσει εντός προθεσμίας 30 ημερών αίτηση ενστάσεως ενώπιον των Διοικητικών Τοπικών Επιτροπών Ενστάσεων.

- Η άσκηση, στην προβλεπόμενη προθεσμία, ενώπιον του ΔΣ του φορέα ή των εξουσιοδοτούμενων από αυτό οργάνων για αναθεώρηση, κατά των βεβαιώσεων των οργάνων του φορέα, δεν αναστέλλουν την εκτέλεση των εν λόγω τίτλων.

- Με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ πλήρως αιτιολογημένη, παρέχεται η ευχέρεια της εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών σε μηνιαίες δόσεις, με τα πρόσθετα τέλη και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

- Για τις επιδόσεις και την εκτέλεση χρησιμοποιούνται αρμόδιοι κατά τόπο δικαστικοί επιμελητές, ή διενεργούνται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενώ ιδιώτες δικηγόροι χρησιμοποιούνται για τις νομικές υποθέσεις. Τόσο οι επιμελητές, όσο και οι δικηγόροι, ορίζονται κατόπιν επιλογής, από κατάλογο που εγκρίνει το ΔΣ του ΕΦΚΑ.