Ποιοι συνταξιούχοι γλυτώνουν την κράτηση 6% στην κύρια σύνταξη

Ποιους φορείς αφορά η απαλλαγή

Από το Δεκέμβριο του 2016 και στο εξής οι συνταξιούχοι που δικαιούνται σύνταξη και εξωϊδρυματικό επίδομα δεν θα υποβάλλονται στην κράτηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6%, επί του καταβαλλόμενου εξωϊδρυματικού επιδόματος.

Οι συνταξιούχοι που καταβάλλουν εισφορές στους παρακάτω φορείς, θα εξαιρούνται στο εξής από την εισφορά στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ:

  • Ε.Υ.Δ.Α.Α.Π.
  • Ταμείο Εθνικής Τράπεζας (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.)
  • Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος, (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.),
  • Ταμείο Ορκωτών Λογιστών
  • Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

Οι συνταξιούχοι που είναι ασφαλισμένοι στα παραπάνω ταμεία εξαιρούνται από την παρακράτηση ποσοστού υγειονομικής περίθαλψης για την καταβαλλόμενη από το εντασσόμενο στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Ταμείο σύνταξη (κύρια ή/και επικουρική) καθώς καταβάλλουν την όποια εισφορά υπέρ Ταμείου υγείας Τράπεζας της Ελλάδος ή υπέρ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. απευθείας στα προαναφερθέντα αυτοτελή Ταμεία υγειονομικής κάλυψης.

Επιπλέον, γίνεται εάν επιθυμούν, να επιλέξουν φορέα υγειονομικής κάλυψης μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των προαναφερθέντων ειδικών Ταμείων υγείας, υποβάλλοντας σχετικό περί εξαιρέσεως αίτημα στον φορέα από τον οποίο επιθυμούν να εξαιρεθούν, συνοδευόμενο από βεβαίωση του φορέα ασθενείας εκτός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την οποία να προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης του αιτούντος σ' αυτόν και η χρονική περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης.