Αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα: Ποιοι θα είναι κερδισμένοι

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Με τη χρήση του πλαστικού χρήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλά και ηλεκτρονικές συναλλαγές) συνδέει το υπουργείο Οικονομικών το αφορολόγητο, σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Κερδισμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν μέσω πλαστικού χρήματος δαπάνες που ξεπερνούν το 80% του εισοδήματος τους.

Οι διατάξεις αφορούν στην αναγνώριση δαπανών στη Δήλωση Φόρου Εισοδήματος.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για το αφορολόγητο όριο μέσω πλαστικού χρήματος περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Διασυνδέεται η έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.
  2. Έκπτωση φόρου για άλλες δαπάνες (όπως πχ οι ιατρικές δαπάνες) που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  3. Πρόσθετο αφορολόγητο για όσους κάνουν δαπάνες άνω του 80% του εισοδήματος τους.
  4. Επιπλέον λαχνοί για συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα για όσους ξεπερνούν τα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής (για κάθε 1000 επιπλέον ευρώ δαπανών, έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση).
  5. Επιπρόσθετη έκπτωση από το φόρο, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο μεσοσταθμικό συντελεστή επιβάρυνσης, για μόνιμους κατοίκους νησιών όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
  6. Θα εξαιρούνται από τη ρύθμιση συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών.