Επίδομα θέρμανσης: Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αλλάζει το ποσό επιδότησης ανάλογα με κριτήρια περιοχής κατοικίας ενώ παραμένουν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εξετάζεται η εισαγωγή κριτηρίου περιοχής της κατοικίας, ώστε οι κάτοικοι των πιο κρύων περιοχών να δικαιούνται μεγαλύτερη επιδοτούμενη ποσότητα από κατοίκους άλλων περιοχών.

Το ύψος της ποσότητας που θα επιδοτείται θα κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα.

Διαβάστε σχετικά: Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχονται απειλητικές αυξήσεις

Ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιδότηση των 25 λεπτών/ λίτρο θα αφορά και φέτος άγαμους με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας παραμένει στα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, η επιβάρυνση σε κάθε λίτρο αγγίζει τα 5 με 6 λεπτά.

Δηλαδή, για μια 4μελη οικογένεια που καταναλώνει 1 τόνο πετρέλαιο ετησίως (1.200 λίτρα), το επιπλέον κόστος θα αγγίξει τα 72 ευρώ. 

Πώς επιδοτείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης:

-500 ευρώ για τον άγαμο και 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.

-300 ευρώ για τον άγαμο και 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-160 ευρώ για τον άγαμο και 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-100 ευρώ για τον άγαμο και 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Πότε θα δίδεται το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δίδεται για την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017.

Το συνολικό ποσό θα παραμείνει και φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, όσο και κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι το ίδιο με εκείνο της περιόδους 15/10/2015 έως 30/04/2016.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, πέρυσι το πετρέλαιο στα μέσα Οκτωβρίου που ξεκίνησε η χορήγηση του επιδόματος είχε μέση τιμή στην αγορά 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση για φέτος είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%.

Αν ξεκινούσε σήμερα η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις σημερινές τιμές αγοράς και το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα.