Φουσκώνουν οι λογαριασμοί του νερού

Επιπλέον κόστη από τέλη θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Φουσκώνουν οι λογαριασμοί του νερού, επιβαρύνοντας κι άλλο την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν νέα τέλη, όπως το περιβαλλοντικό τέλος, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί αλλαγές με ενιαίους κανόνες τιμολόγησης του νερού, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται.

Ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία το υπουργείο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, την κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων (2000/60/ΕΚ). Η οδηγία προβλέπει τον συνυπολογισμό στα τιμολόγια του νερού τόσο του κόστους του νερού, δηλαδή το κόστος για τις υποδομές μεταφοράς του και τη συντήρησή του, όσο και του περιβαλλοντικού τέλους, με στόχο μια πιο ορθολογική τιμολογιακή πολιτική.

Η απόφαση προβλέπει ότι κατά την τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να συνυπολογίζεται, με ενιαίο τρόπο, το κόστος για την κατασκευή και τη λειτουργία των υποδομών υδροδότησης, το κόστος του φυσικού πόρου, το οποίο θα προσδιορίζεται με βάση και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ύδρευσης-άρδευσης σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη νερού και αυτές απαιτούνται για τη φυσική αναπλήρωσή του και τρίτον το περιβαλλοντικό κόστος, δηλαδή η εκτίμηση της όποιας περιβαλλοντικής ζημιάς προκαλείται για τη διατήρηση των υδάτων σε καλή κατάσταση.

Η διαβούλευση επί της ΚΥΑ λήγει την 1η Σεπτεμβρίου.