Οι φόροι απογειώνουν τη “μαύρη” οικονομία

Πού έχει σκαλώσει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Στη «σκιά» της παραοικονομίας και της «μαύρης οικονομίας» κινούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν την υπερφορολόγηση του ΦΠΑ αλλά και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές με νέες «ιδέες» και κόλπα φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει ακόμη να λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς για δύο νομοσχέδια που και τη φοροδιαφυγή μπορούν να περιορίσουν και τα δημόσια ταμεία να γεμίσουν: το ένα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, για το χτίσιμο του αφορολογήτου και το άλλο για την οικειοθελή δήλωση «ξεχασμένων» ή προϊόντος φοροδιαφυγής εισοδημάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, ενώ είναι έτοιμο, έχει σκαλώσει στον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να εισπράττουν τα ποσά από τους πελάτες κατά την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Οι θεσμοί ζητούν να είναι ακατάσχετο το 85% του λογαριασμού και το υπόλοιπο αν έχει χρέη ο επαγγελματίας σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχεται.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά ζητεί να είναι το σύνολο του συγκεκριμένου λογαριασμού ώστε να μην έχουν «πάτημα» οι επαγγελματίες να αρνούνται να τοποθετήσουν μηχανάκια POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Κατασχέσεις

Την ίδια στιγμή όμως 1.492.088 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις από την Εφορία για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη προς το Δημόσιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους. Πρόκειται για το 50% των φορολογούμενων στους οποίους οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω του γεγονότος ότι νομοσχέδιο πάει για μετά τον Σεπτέμβριο, στην Καραγεώργη Σερβίας μελετούν δύο σενάρια για το εφετικό χάσιμο του αφορολογήτου με αποδείξεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι, αν για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενους πρέπει να συγκεντρώσει για το 2016 αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός του, θα πρέπει υποχρεωτικά να συγκεντρώσει μέσω πλαστικού χρήματος το ¼ και το υπόλοιπο να είναι σε μετρητά. Το ¼ προκύπτει από τους μήνες που θα απομένουν ως το τέλος του έτους, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο (στα μέσα Σεπτεμβρίου).

Καμία απόδειξη

Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να αναγράψουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2017 ούτε ένα ευρώ απόδειξη. Δηλαδή, ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης θα είναι «κλειδωμένος», όπως συνέβη και εφέτος. Δηλαδή, το αφορολόγητο θα ισχύσει ανεξάρτητα από το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν εφέτος οι φορολογούμενοι και, το σημαντικότερο, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από πλαστικό χρήμα ή από μετρητά.