Ο προϋπολογισμός πληρώνει συνδικαλιστές!

"Κι όμως, υπάρχουν ακόμα Προνομιούχοι !"

Αν λέγαμε σε κάποιον ότι, στην Ελλάδα της "Δημοσιονομικής Προσαρμογής", στην Ελλάδα του 2012, με την κοινωνία σε απόγνωση, ο Κρατικός Προϋπολογισμός μισθοδοτεί με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας μια μερίδα προνομιούχων ιδιωτικών υπαλλήλων και μάλιστα με μισθούς προ Μνημονίου, θα γινόταν πιστευτό ;

Κι όμως, αυτό αποκαλύπτει σήμερα έρευνα του news.gr με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Φ.18/150576/29-11-2012), η οποία φαινομενικά δίνει οδηγίες για να λυθεί ένα θέμα, αυτό της εναρμόνισης των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτούς των αντιστοίχων Δημόσιων.

Τι φέρνει στο φως ;

Ότι υπάρχει λογαριασμός του Κρατικού Προϋπολογισμού, που χρηματοδοτείται από τους φόρους μας, αλλά και από ένα ιδιότυπο χαράτσι, ένα παράβολο που πληρώνουν κάθε χρόνο οι οικογένειες των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων (τέως ΕΛΙΓΕ – Ειδικός Λογαριασμός Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης). Ο λογαριασμός αυτός  χρησιμοποιείται για άδειες ανατροφής τέκνων, για εκπαιδευτικές άδειες, αλλά και για τη μισθοδοσία συνδικαλιστών του ιδιωτικού τομέα, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ! Μάλιστα, πολύ καλά διαβάσατε. Πληρώνουμε από τον προϋπολογισμό συνδικαλιστές.

Κι αν αυτό δεν σας εκπλήσσει... ιδιαίτερα, για τα δεδομένα της Ελλάδας, τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν ότι κάποιοι επιμένουν να προστατεύουν κομματικές πελατείες και ημέτερους.

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπάρχουν δύο κωδικοί σχετικά με αυτό το λογαριασμό:

-Ο κωδικός 3444, που αφορά στα έσοδά του, και ο 5295, που αφορά στις δαπάνες.

-Ο λογαριασμός αυτός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Δηλαδή, τα ποσά στους δύο αυτούς κωδικούς πρέπει να είναι κάθε χρόνο ίσα.

Μελετώντας, όμως, την εξέλιξη αυτών των δύο ποσών για το 2011, παρατηρούμε τα εξής:

-Για τα έσοδα, η εκτίμηση ήταν 4,75 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012, όταν ήδη η πρόβλεψη για τα έξοδα ήταν 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, προβλεπόταν ελλειμματικός.

-Στον προϋπολογισμό, όμως, του 2013, ο κωδικός των εσόδων εμφανίζεται για το 2011 στα 6,85 εκατομμύρια, δηλαδή, ο συγκεκριμένος λογαριασμός βγαίνει τελικά πλεονασματικός !

Και, ασφαλώς δεν υπάρχει πρόβλημα να βλέπουμε πλεονάσματα στα ελληνικά δημοσιονομικά, είναι απορίας όμως άξιο πώς ξαφνικά αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 2,1 εκατομμύρια, όταν μάλιστα ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία – άρα και των παράβολων, που εισπράττει το Δημόσιο – μειώνεται διαρκώς.
 
Μήπως αυξήθηκαν τα κρατικά κονδύλια – δηλαδή, τα χρήματά μας, που δίνουμε μέσω των φόρων – για να χρηματοδοτούνται οι "εκπαιδευτικές άδειες" των συνδικαλιστών, ώστε να μην εργάζονται και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα ; Μήπως, δηλαδή, επιχειρείται έτσι να καλυφθεί το έλλειμμα του συγκεκριμένου λογαριασμού ;

Γιατί, με βάση κάποιες εγκυκλίους, ενώ έχουν παγώσει οι εγκρίσεις αδειών των δημόσιων εκπαιδευτικών λόγω κόστους, εγκρίνονται άδειες ιδιωτικών εκπαιδευτικών επειδή τάχα "δεν προκαλούν δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού". 

Επιπλέον, οι αποδοχές των συγκεκριμένων μελών του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ έχουν αναπροσαρμοστεί ή παραμένουν στα προ μνημονίου επίπεδα ;

Πρόκειται για ερωτήματα, που το news.gr έχει απευθύνει στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς ακόμα να έχει λάβει απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο και να τον φέρει στη δημοσιότητα, είτε το ίδιο, είτε μέσω των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.