Κρυφό… χαράτσι: Έξτρα φόρος σε μητέρες ανηλίκων

Οι μητέρες ανηλίκων παιδιών πρόκειται σύντομα να έρθουν αντιμέτωπες με μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη

Αντιμέτωπες με μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη αναμένεται να βρεθούν σύντομα χιλιάδες έγγαμες μητέρες που είναι εργαζόμενες με μισθό ή λαμβάνουν συντάξεις και οι σύζυγοί τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, αλλά ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ή είναι αγρότες ή άνεργοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι εν λόγω μητέρες θα διαπιστώσουν ότι οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μηνιαίους μισθούς ή τις μηνιαίες συντάξεις τους θα αυξηθούν σημαντικά από αυτόν το μήνα, με την εφαρμογή των διατάξεων για τις νέες φορολογικές κλίμακες, καθώς γι' αυτές δεν θα ισχύσουν οι πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για τα εξαρτώμενα τέκνα, τις οποίες προβλέπει ο νέος νόμος 4387/2016.

Για τις μητέρες αυτές οι οποίες βαρύνονται με ένα ή περισσότερα ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα και εργάζονται αμειβόμενες με μισθούς ή είναι συνταξιούχοι, ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα γίνει με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα!

Δεν θα ληφθεί δηλαδή υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων και έτσι η έκπτωση φόρου δεν θα υπολογιστεί στις 2.100 ευρώ για όσες εξ αυτών είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, στις 2.000 ευρώ για όσες είναι μητέρες δύο τέκνων ή στα 1.950 ευρώ για όσες είναι μητέρες ενός τέκνου. Ουσιαστικά γι αυτές τις φορολογούμενες, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία έδινε αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ, μειώνεται απευθείας στα 1.900 ευρώ και αντιστοιχεί πλέον σε αφορολόγητο όριο αισθητά μειωμένο στις 8.636 ευρώ.