Ποιοι φόροι αυξάνονται το 2017 και το 2018

Οδοστρωτήρας φόρων συνθλίβει τη χώρα.

Οδοστρωτήρας φόρων συνθλίβει τη χώρα.

Δείτε αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων όπως τους δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος:

Από την 1η Ιανουαρίου 2017

1. Θα αυξηθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

2. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

3. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

4. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Από την 1η Ιουλίου 2017

Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018

1. Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπίρα που παράγουν τα μικρά ζυθοποιεία και καταργείται η μείωση του ΕΦΚ για τα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται στα Δωδεκάνησα: Από το 2018, ο ΕΦΚ στην μπίρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Επίσης θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

2. Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα: Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
-0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
-1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
-3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
-4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
-0,25 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 1-2 κλειδιών,
-0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 3 κλειδιών
-1 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 4 κλειδιών

Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε το υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη φορά σε πάνω από 200.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και λοιπούς δημοσίους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στο πολυνομοσχέδιο αναστέλλεται από 1-1-2017 έως και 31-12-2018 κάθε μισθολογική ωρίμαση και προαγωγή τους. Το μέτρο αυτό, όπως εκτιμήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προκαλέσει εξοικονόμηση δαπάνης ύψους 118 εκατομμύρια ευρώ συνολικά τα έτη 2017 και 2018.