Γολγοθάς για όσους θέλουν να «χαλάσουν» 500ευρα στις τράπεζες

Πρέπει να δώσουν όλα τα στοιχεία τους

Πανικός επικράτησε στις τράπεζες μετά τις πληροφορίες που θέλουν την ΕΚΤ να εξετάσει την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ως μέτρο για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Πολλοί έσπευσαν στις τράπεζες για να «χαλάσουν» τα 500ευρα που είχαν σε χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας καθώς δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Όμως εκεί τους περίμενε ένας πραγματικός Γολγοθάς. Αρκετές είναι οι καταγγελίες ότι οι τράπεζες ζητούν προμήθεια 5 ευρώ για να κάνουν την ανταλλαγή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Καθημερινή, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν μηχανογραφικά όλα τα στοιχεία εκείνων όσων ζητούν να «χαλάσουν» 500ευρα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδας, που επικαλείται η εφημερίδα, οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ ανά πελάτη (φυσικό πρόσωπο) μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του. Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλαγματικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.

Σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει να καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του ή σε λογαριασμούς τρίτων ταυτοποιείται. Είτε καταθέσει 500 ευρώ είτε λιγότερα δίνει στοιχεία, δηλαδή ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο κ.λπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, τι γίνεται με τις άλλες συναλλαγές. Αν π.χ. πάει κάποιος σε καταστήματα λιανικών πωλήσεων, σε σούπερ μάρκετ ή σε μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια και θελήσει να πληρώσει με 500 ευρώ τι θα γίνει; Θα απορρίψει ο καταστηματάρχης το χαρτονόμισμα; Προφανώς όχι καθώς είναι υποχρεωμένος να πάρει τα χρήματα, εφόσον βεβαίως είναι γνήσιο.

Όμως, κανείς στο ταμείο δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει ονοματεπώνυμο ή άλλα στοιχεία του αγοραστή, εκτός κι αν υπάρξει σχετική εγκύκλιος γι’ αυτό.

Πάντως όπως έχει δείξει η προσέλευση στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι αυτοί που τα χρήματα που έχουν στο... στρώμα, τα έχουν σε 500ευρα, καθώς εμφανίστηκαν πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα.