Επιστροφή φόρου θα έχουν όσοι φορολογήθηκαν για ακίνητα

Επιστροφή φόρου θα έχουν όσοι φορολογήθηκαν για ακίνητα με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ήταν υψηλότερες. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν τροποιηθεί από τις 21 Μαΐου του 2015.

Έτσι, όσοι έχουν φορολογηθεί για υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων και δωρεών ακινήτων, με τις παλαιές αντικειμενικές, πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, μέσα σε διάστημα 90 ημερών, προκειμένου να τους γίνει επιστροφή της διαφοράς με τον παλαιότερο φόρο. Να σημειωθεί ότι η διαφορά θα επιστραφεί αφότου γίνουν συμψηφισμοί με άλλες οφειλές του φορολογούμενου.

Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών:

  • Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο σε φόρο, με την οποία θα συνυποβάλλονται και τα έντυπα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η ΔΟΥ υποχρεούται να προβεί σε έκδοση πράξης διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
  • Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης και εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από το φορολογούμενο φόρους με το προς επιστροφή ποσό, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς μέσα σε προθεσμία 90 ημερών.