Αλεξιάδης: Δεν αυξάνονται ο συντελεστές στα ενοίκια

Παραμένουν ως έχουν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων, καθώς αποσύρεται πιθανότατα αύριο από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η διάταξη με την οποία αυξάνονταν οι φορολογικοί συντελεστές αυτοί (παράγραφος 5 του άρθρου 2) όπως ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
 
Ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να παγώσει η συζήτηση στις Επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ως προς τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 2 αφού προηγουμένως, κατά την ομιλία του, είχε προαναγγείλει αλλαγές, όπου απαιτηθούν, οι οποίες θα προκύψουν αφενός από την κοινοβουλευτική συζήτηση, αφετέρου από την συζήτηση που διεξάγεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι, μετά και την απόσυρση της παραγράφου 6 του άρθρου 2, δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση οι Σύλλογοι Γονέων και οι διαχειριστές πολυκατοικιών.
 
Ως προς το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, ο κ. Αλεξιάδης (σε ενημέρωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) είπε πως καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος φορολόγησής τους. Εφόσον προκύψει λύση για αυτό το θέμα από την συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αν ωστόσο δεν καταλήξει το θέμα, θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Μάλιστα είπε πως αυξήθηκαν από τα 31 δισ. σε 81 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου.
 
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους. Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την φοροδιαφυγή, την εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις.
 
Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να σταματήσει η «καταστροφολογία» που αναπτύσσουν περί «φοροκαταιγίδας» αλλά και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε να «δώσουμε όλοι, μαζί με την κοινωνία, τον αγώνα για την διαφθορά και την διαπλοκή».