Ζεστό χρήμα φέρνει το νέο ΕΣΠΑ

Ζεστό χρήμα μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα πάρουν όσοι ενταχθούν στα τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτήσεων. 

Μέσα από τα τέσσερα νέα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν άνεργοι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση που ξεκινά από 40% και μπορεί να φτάσει έως και το 100% της δαπάνης. Πρόκειται για προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση της:

- Αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

- Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

- Αναβάθμισης πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές και

- Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Η περίοδος υποβολής των προτάσεων για τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων που αναμένονται το Νοέμβριο και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.

Μάλιστα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων. Η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων. Οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

"Δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση, προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που ανακοινώθηκε σήμερα η προδημοσίευσή τους" σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, με την οποία επισυνάπτονται αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε δράση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων.

Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Σημειώνεται ακόμη ότι στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Επισυνάπτεται σύνοψη των δράσεων που παρουσιάστηκαν και αναλυτικά στοιχεία για κάθε δράση.