Πλήγμα στα μεσαία εισοδήματα: Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στις 100 δόσεις

Στον απόηχο των εκλογών, φόροι και αυξήσεις και περικοπές που αναμένεται να πλήξουν και πάλι τα μεσαία εισοδήματα είναι προ των πυλών.

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τη φοροκαταιγίδα που έρχεται τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προστεθεί κανένας νέος φόρος στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στη φορολογία το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει καθοριστεί από το νέο Μνημόνιο.

"Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση, κλπ." αναφέρει σε ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών:

ΕΝΦΙΑ

Θα γίνουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όμως επειδή αναμένεται αύξηση των συντελεστών, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ουσιαστικά ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ, όπως και πέρυσι.

100 δόσεις

Το πιο πιθανό είναι να αυξηθούν τα επιτόκια σε όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους σε δόσεις, στο πλαίσιο του νόμου των 100 δόσεων που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης θεωρείται πλέον πιθανό, οι δόσεις να συνδεθούν με το περιουσιολόγιο και όσοι βρεθούν με περιουσία από ένα πλαφόν και πάνω να πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε λιγότερες δόσεις καθώς κρίνεται ότι έχουν το εισόδημα να το κάνουν.

Τέλος, όσοι δεν εξοφλήσουν μερικώς ή έστω δεν ρυθμίσουν και νέα χρέη που δημιουργούνται, θα χάσουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.

Φορολογική κλίμακα

Το βασικό σχέδιο είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα όλων των κατηγοριών εισοδήματος.

Σήμερα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις αντιμετωπίζονται με διαφορετική φορολογική κλίμακα, σε σχέση με τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή τα εισοδήματα από ενοίκια.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το εισόδημα τους φορολογούνται με μία κλίμακα τριών εισοδηματικών κλιμακίων και τριών συντελεστών. Για φορολογητέο εισόδημα ως 25.000 ευρώ ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 22%, για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ως 42.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 32% και για το υπερβάλλον είναι 42%.

Παράλληλα, η κλίμακα φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπει σήμερα φορολογικό συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και για 33% για το υπερβάλλον. Ειδικότερα για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 50% και μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ εισόδημα.

Στα... επόμενα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι προκαταβολή φόρου 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% (σημειώνεται ότι αυτό το τελευταίο είναι ανεπιβεβαίωτη πληροφορία).

Παράλληλα, έρχεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν στα φυσικά πρόσωπα καθώς και παρεμβάσεις στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.

Φόρος ενοικίων

Αν τα σχέδια γίνουν... πράξη, πιθανόν είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται περισσότερο.

Σε ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται σήμερα ως εξής: Για εισόδημα ως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 11%, ενώ για υψηλότερο εισόδημα ο συντελεστής ανεβαίνει στο 33%. Στο μνημόνιο πάντως προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35% κάτι που δεν αποκλείεται να μεταβληθεί και η αύξηση να επέλθει μέσω της ενσωμάτωσης της κλίμακας των ενοικίων στην ενιαία κλίμακας φορολογίας.

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στο φόρο εισοδήματος γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει και αύξηση των φορολογικών συντελεστών από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω. Υπενθυμίζεται ότι για το 2015 η επαναφορά της μειωμένης κατά 30% έκτακτης εισφοράς ίσχυσε για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ, επίπεδο που μπορεί να λειτουργήσει ως όριο και για τις επερχόμενες αλλαγές στο φόρο εισοδήματος.