Βαλαβάνη: Δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για τις 100 δόσεις

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις 100 δόσεις, μετά τη χθεσινή που ισχύει ένα μήνα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha.

“Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι υπάρχει ένα πλήθος αιτήσεων από την Παρασκευή. Έχουν φτάσει τις 700.000 οι αιτήσεις και το ποσό είναι πάνω από 5 δισ.”, είπε και πρόσθεσε πως “αν πάει καλά αυτός ο μήνας υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα 6 δισ. και να ξεπεράσουμε τους 700.000 ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση”, ενώ ανέφερε ότι και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο με τις νέες αντικειμενικές αξίες. “Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή που ένα τμήμα του θα αποτελεί και η υπόθεση της αναπροσαρμογής, με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας, των αντικειμενικών αξιών”, είπε.

Σε ερώτηση για τη φορολογία στα ΙΧ, η κ. Βαλαβάνη απάντησε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα. “Όταν ωριμάσει το θέμα για νομοθετική ρύθμιση τότε θα γίνουν και αντίστοιχες δηλώσεις”, σημείωσε.

Για την αμνηστία των καταθέσεων στο εξωτερικό, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες. “Οι ελβετικές αρχές δεν δέχονταν ούτε 1% παραπάνω”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Βαλαβάνη τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών ως μέσο καταπολέμησης φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ: “Μια ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών γενικευμένη είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνεται κανονικά ο ΦΠΑ και όχι δυστυχώς να γίνεται κεφαλαιοκίνηση. Θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, για αυτούς που δεν έχουν ένα παιδί, εγγόνι να τους βοηθήσει, θα υπάρχουν τα ΚΕΠ που θα μπορείς να πηγαίνεις και να σε βοηθούν να μπαίνεις σε όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα”.

Συμπλήρωσε ότι “θα υπάρχουν κίνητρα ώστε ο πελάτης εκείνη τη στιγμή να θέλει αυτού του είδους την απόδειξη και αυτό θα μας δίνει μια δυνατότητα και μέσω των πιστωτικών καρτών, που δεν θα χρειάζεται να έχεις λεφτά με λογαριασμό, δηλαδή μια prepaid κάρτα μπορεί να την έχει και ένα μικρό παιδί”.