Το σενάριο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

Το ενδεχόμενο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξετάζει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Εργασίας ωστόσο να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν υπάρχουν πλέον τα λεγόμενα ρετιρέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος 330 περίπου συνταξιούχοι παίρνουν επικουρική πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 έως 1000 ευρώ. Περίπου 20 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ.

Στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι. Στον αντίποδα η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που καλύπτεται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) παίρνει κατά μέσο όρο 164 ευρώ επικουρική σύνταξη:

Ρωμανιάς: Δεν κάνουμε πίσω στις μειώσεις συντάξεων

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, εμφανίζεται κατηγορηματικός σε ότι αφορά το ενδεχόμενο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, παραδέχτηκε πως η πίεση είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένη και η άρνηση της κυβέρνησης στο θέμα.

"Οι οδηγίες που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι σαφείς. "Δεν κάνουμε πίσω" σε ότι αφορά τις μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Δεν κάνουμε διάκριση, να πούμε "αν η επικουρική είναι τόσο, θα κάνουμε περικοπή ή δεν θα κάνουμε". Για όλες τις επικουρικές δεν υπάρχει περικοπή, είναι σαφές".