Έρχονται υπέρογκα χαράτσια για ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν

Από 11% έως 33% κυμαίνεται ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για εισοδήματα από ενοίκια τα οποία όμως δεν εισέπραξαν ποτέ.

Όπως αποκαλύπτεται από μια νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου με διευκρινίσεις για την εφαρμογή διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων κτισμάτων, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων δεν εισέπραξαν από τους μισθωτές των ακινήτων τους τα οφειλόμενα ενοίκια υποχρεούνται φέτος να δηλώσουν στην εφορία τα μη εισπραχθέντα αυτά ποσά ως κανονικά αποκτηθέντα εισοδήματα! Πρέπει δε να πληρώσουν γι' αυτά φόρο που θα κυμαίνεται από 11% έως 33% αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος".

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου, το εισόδημα από ακίνητη περιουσία που υπόκειται σε αυτοτελή φόρο με συντελεστές 11%-33% είναι αυτό το οποίο "αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια κ.λπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα".

Η διευκρίνιση ότι δεν θα λαμβάνεται πλέον υπόψη το εάν έχει εισπραχθεί το εισόδημα από ακίνητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από την 1η-1-2014 έχει καταργηθεί το μέτρο της εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, που επέτρεπε στους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών να απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσής τους στην εφορία, επιβεβαιώνει ότι περίπου 300.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, οι οποίοι δεν εισέπραξαν εντός του 2014 τα οφειλόμενα ενοίκια από τους μισθωτές τους, θα πρέπει φέτος να τα δηλώσουν κανονικά στην εφορία ως εισπραχθέντα εισοδήματα και να φορολογηθούν γι' αυτά με συντελεστές 11%-33%! Ειδικότερα, για ανείσπρακτα ποσά ενοικίων που δεν υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ.

Αν τα ανείσπρακτα ενοίκια υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2014, το πέραν των 12.000 ευρώ τμήμα τους θα φορολογηθεί με 33%. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικό ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ το 2014, οπότε το Δημόσιο θα επιδιώξει να εισπράξει επί των ανύπαρκτων αυτών εισοδημάτων ποσά φόρων συνολικού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ.

Από την εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου προκύπτει εξάλλου ότι σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης ακινήτου δεν θα υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τον ιδιοκτήτη, οπότε δεν θα επιβάλλεται φόρος στην ιδιοκατοίκηση.