“Κράχ” στα Ταμεία: “Σπάνε” ομόλογα για να πληρώσουν συντάξεις

Τεράστια είναι τα ταμειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το φόρο του μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά Ταμεία αναγκάζονται να "σπάνε" ακόμη και κουρεμένα ομόλογα που τηρούν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το σχέδιο εσωτερικού δανεισμού του κράτους από τα ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων με αντάλλαγμα ρέπος του Δημοσίου ναυαγεί, καθώς μετά το "όχι" του ΟΑΕΔ και του ΟΓΑ, επιφυλάξεις διατυπώνονται και από άλλους φορείς όπως το ΕΤΑΑ.

Ορισμένοι φορείς μάλιστα, όπως το Ταμείο των Συμβολαιογράφων, άρχισαν και εφαρμόζουν ήδη το "plan B".

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος", ο τομέας πρόνοιας των Συμβολαιογράφων που ανήκει στο Ταμείο Νομικών αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει 315.000 ευρώ από το λογαριασμό του στην Τράπεζα της Ελλάδος γιατί τα ταμειακά του διαθέσιμα δεν έφταναν να πληρώσει τις συντάξεις αλλά και τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Τα 315.000 ευρώ όμως έφυγαν σε μετρητά, αλλά η περιουσία του Ταμείου μειώθηκε ισόποσα με ρευστοποίηση ομόλογων από το Κοινό Κεφάλαιο!

Για τις συντάξεις Μαρτίου είχε 584.000 ευρώ, ενώ χρειαζόταν 800.000 ευρώ και άλλα 135.000 ευρώ για να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι δηλαδή κινδύνευαν να μείνουν και απλήρωτοι από τη σύνταξη του Μαρτίου αλλά και να χρωστούν φόρο στο κράτος!

Η περίπτωση του Ταμείου Συμβολαιογράφων μπορεί να είναι η "μικρή εικόνα" αλλά δείχνει ανάγλυφα την πραγματική διάσταση του προβλήματος ρευστότητας που για επικοινωνιακούς λόγους επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση.

Απόδειξη το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έβγαλε μυστική επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για να πληρώσει επίσης τις συντάξεις του Μαρτίου.

Το ΕΤΕΑ χρειάστηκε την έξτρα επιχορήγηση γιατί ήδη από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2015 εμφάνισε ταμειακό έλλειμμα 21,2 εκατ. ευρώ και πήρε έξτρα επιχορήγηση για να πληρώσει συντάξεις.