Ποιοι ασφαλισμένοι μεταφέρονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ

Υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ όσοι νέοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή εργάζονται ως μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, χωρίς ωστόσο να συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Αυτό που προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνη Μπέζας είναι ότι οι νέοι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993 με λιγότερες από είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης ανά μήνα από 7.4.2014 και εφεξής δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και για όλο το χρόνο της παράλληλης απασχόλησής τους.

Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα συνεχίζουν να έχουν οι παράλληλα απασχολούμενοι στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. και στον Ο.Α.Ε.Ε., μόνο εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο Ι.Κ.Α.

Η νέα αυτή ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στο ήδη πολύπαθο ΙΚΑ.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος προβλέπει ότι :

- Στους ασφαλισμένους στους οποίους είχε χορηγηθεί εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. ή του Ο.Α.Ε.Ε. έως και τις 6.4.2014 , η ρύθμιση θα ισχύσει μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσης.

-Η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.A.M. δεν εξετάζεται για τον μήνα κατά τον οποίο γίνεται η πρόσληψη, καθώς και για τον μήνα κατά τον οποίο λήγει η εργασία και η ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. Για τους ενδιάμεσους μήνες της ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας ή τακτικής ανεργίας ή λόγω άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, ή λόγω απεργίας, με την προϋπόθεση ότι −συνυπολογιζόμενων των ανωτέρω − συμπληρώνονται 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα καθ' όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών. Ειδικά κατά το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους και προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση των 25 ημερών ασφάλισης, εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει τον κατά περίπτωση πλήρη αριθμό ημερών ασφάλισης του μήνα αυτού.

-Οι ασφαλισμένοι που έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 2, επιλογής μεταξύ Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ., υποβάλλουν σχετική δήλωση στον ασφαλιστικό φορέα της επιλογής τους καθώς και στον μη επιλεγέντα ασφαλιστικό φορέα και στον εργοδότη/ες εντός έξι (6) μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο κάθε φορά δημιουργείται η υποχρέωση ασφάλισης στο δεύτερο φορέα.

Η δήλωση αυτή για όσο χρόνο διαρκεί η παράλληλη απασχόληση είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει μεταβολή στον αρχικά επιλεγμένο ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης.

- Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιλογής ασφαλιστικού φορέα εντός της εξάμηνης προθεσμίας, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον φορέα στον οποίο υπάγεται η μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση την οποία για πρώτη φορά ανέλαβε σε κάθε διάστημα παράλληλης απασχόλησης. Εάν προηγείται η ανάληψη της μισθωτής απασχόλησης καθίσταται υποχρεωτικός φορέας ασφάλισης το Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ., εφόσον κάθε μήνα της παράλληλης απασχόλησης ο παράλληλα απασχολούμενος συμπληρώνει 25 ημέρες ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ.. Εάν προηγείται χρονικά η ανάληψη της αυτοαπασχόλησης ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε..

- Στην περίπτωση μεταβολής εργοδότη από παράλληλα απασχολούμενο που έχει επιλέξει ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης το Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. και εφόσον μεσολαβεί κενό διάστημα ημερών στον ίδιο μήνα από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη, υποβάλλεται νέα δήλωση επιλογής φορέα εντός εξαμήνου. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιλογής εντός της προθεσμίας αυτής, ισχύουν όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο πολυαπασχολούμενος επαναπροσλαμβάνεται από τον ίδιο εργοδότη.

Εάν δεν μεσολαβεί οποιοδήποτε κενό διάστημα από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη, ακόμη και από διαφορετικό εργοδότη, δεν απαιτείται η υποβολή νέας δήλωσης επιλογής φορέα.

- Τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα κατά τα ανωτέρω ασφαλίζονται στους φορείς ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης της επιλογής τους. Εάν το ασφαλιστικό καθεστώς επιλογής δεν περιλαμβάνει όλους τους κλάδους ασφάλισης, οι οποίοι υφίστανται στο ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο μπορούσαν να υπαχθούν λόγω της μισθωτής απασχόλησης ή της αυτοαπασχόλησης, τότε τα πρόσωπα αυτά, ως προς τους ελλείποντες κλάδους, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους αντίστοιχους κλάδους του ασφαλιστικού καθεστώτος στο οποίο μπορούσαν να υπαχθούν λόγω μισθωτής απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης.

-Ο αυτοαπασχολούμενος που είναι παράλληλα και μισθωτός, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις επιλογής ασφαλιστικού φορέα μεταξύ Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ., δύναται να ασφαλιστεί προαιρετικά και στον δεύτερο μη επιλεγέντα φορέα εντός εξαμήνου από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 2084/1992, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Εκκρεμείς την 7.4.2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4254/2014) αιτήσεις και ενστάσεις ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών οργάνων που κρίνονται μετά την ημερομηνία αυτή αντιμετωπίζονται με τις προϋποθέσεις του Ν. 4254/2014 και της Απόφασης αυτής.

-Η εξαίρεση από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. ή του Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. αρχίζει από τον πρώτο μήνα της παράλληλης απασχόλησης, διαρκεί για όσο διάστημα ασκούνται παράλληλα οι δύο δραστηριότητες και λήγει όταν παύσει η μία εκ των δύο. Για την εξαίρεση από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. απαιτείται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου να αναφέρεται ότι οι ημέρες ασφάλισης του στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. είναι 25 ανά μήνα και ότι υποχρεούται να γνωστοποιεί στον Ο.Α.Ε.Ε. την τυχόν διακοπή της ασφάλισης του στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. καθώς και την επαναπρόσληψή του σε άλλο εργοδότη.

-Σε περίπτωση χορήγησης εξαίρεσης από τον Ο.Α.Ε.Ε. όπου διαπιστώνεται μετά τη λήξη της ότι ο ασφαλισμένος δεν συμπληρώνει 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ., η ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. καθίσταται υποχρεωτική για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης δραστηριότητας που έπεται της τελευταίας χορηγηθείσας εξαίρεσης ή συνέχισης/παράτασης αυτής.

-Για τον έλεγχο της συνδρομής της προϋπόθεσης πραγματοποίησης 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα η χορηγούμενη κάθε φορά εξαίρεση από τον Ο.Α.Ε.Ε. (αρχική ή συνέχιση/παράταση αυτής) είναι εξάμηνης διάρκειας.

-Στην περίπτωση συμβασιούχων με σύμβαση μικρότερη του εξαμήνου, και εφόσον προκύπτει η ασφάλιση τους στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. για 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα, η χορηγούμενη εξαίρεση από τον Ο.Α.Ε.Ε. είναι ίση χρονικά με την διάρκεια της σύμβασης.
Η αίτηση του ενδιαφερομένου για συνέχιση της ήδη χορηγηθείσας εξαίρεσης του δεν επέχει θέση νέας δήλωσης επιλογής φορέα.