Η αλήθεια για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ – Στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

Για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ κάνουν λόγο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" πρόκειται για δικαιούχους έκπτωσης από 50% έως και 100%.

Όπως έγινε γνωστό η νέα παρτίδα των διορθωμένων εκκαθαριστικών, που ξεκίνησε να ανεβαίνει τη Δευτέρα στο taxis και αφορά όσους δικαιούνται απαλλαγή ή μείωση φόρου, έχει αποκλείσει όσους υπερέβησαν τα εισοδηματικά όρια λόγω της είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων ή αποζημίωσης απόλυσης.

Τρεις μήνες από τη στιγμή που αναρτήθηκαν για πρώτη φορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο δεν έχει ετοιμάσει ειδική εφαρμογή ώστε το σύστημα να μπορεί να διαχωρίζει τα επιδόματα τα οποία δεν υπολογίζονται στο εισόδημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να καλούνται για τουλάχιστον ακόμη δύο μήνες να πληρώσουν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια να περιμένουν το συμψηφισμό και την επιστροφή του φόρου.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα υποστούν διπλή ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει οι ίδιοι να πάνε στις εφορίες ώστε να δηλώσουν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από επιδόματα αφορολόγητα ή έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες παροχές, περιμένοντας την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, ώστε να τους επιστραφούν ή να συμψηφιστούν.