Τέλος οι επιστροφές φόρου για όσους χρωστούν

Αυτόματα θα συμψηφίζονται από εδώ και πέρα οι επιστροφές φόρου με τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η απόφαση προβλέπει έναν νέο μηχανισμό αυτόματου συμψηφισμού με τη δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ βάσης δεδομένων συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή αναμένεται να καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές. Είτε έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση είτε όχι. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

"Ωφελημένοι του νέου αυτοματοποιημένου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και κύρια οι συνεπείς πολίτες – μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων".