Τι είναι νομική προστασία και ποιο το όφελος του ασφαλισμένου

Η Νομική Προστασία αποτελεί κάλυψη η οποία αφορά έξοδα νομικής υποστήριξης του ασφαλισμένου για υποθέσεις που σχετίζονται άμεσα με την κυκλοφορία του ασφαλισμένου οχήματος και αφορούν γεγονότα που συνέβησαν κατά το χρόνο ασφάλισης του . Επιτελεί κοινωνικό σκοπό καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει τις δίκαιες απαιτήσεις που έχει ή να προστατεύσει τον εαυτό του από τυχόν κατηγορίες εναντίον του, χωρίς να εμποδίζεται από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος και την πολυπλοκότητα των νομικών διαδικασιών.

Η διαφορά της, λοιπόν, από μια απλή Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης είναι πως ενώ στην Αστική Ευθύνη αποζημιώνεται ένας τρίτος εξαιτίας της υπαιτιότητας του ασφαλισμένου, στη Νομική Προστασία επωφελείται ο ίδιος. Ουσιαστικά προστατεύει τον ασφαλισμένο ως ιδιοκτήτη, οδηγό ή επιβάτη του ασφαλισμένου οχήματος.

Τα έξοδα τα οποία καλύπτει η ασφάλιση αυτή είναι:
• Η δικαστική δαπάνη.
• Η αποζημίωση των μαρτύρων που τυχόν κλητευθούν από το δικαστήριο.
• Η αποζημίωση των δικαστικών πραγματογνωμόνων που τυχόν διοριστούν από το δικαστήριο.
• Η νόμιμη αμοιβή των δικαστικών επιμελητών για την επίδοση εγγράφων που αφορούν την υπόθεση.
• Η δικαστική δαπάνη του αντιδίκου που έπειτα δικαστικής απόφασης βαρύνει τον ασφαλισμένο.
• Έξοδα εξώδικης διευθέτησης της υπόθεσης.
• Η αμοιβή δικηγόρου, ο οποίος μπορεί να επιλεχθεί είτε από τον ίδιο τον ασφαλισμένο είτε από την εταιρεία. Η δυνατότητα επιλογής δικηγόρου από τον ίδιο τον ασφαλισμένο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον ίδιο.

Η κάλυψη της Νομικής Προστασίας έχει σχετικά μικρό κόστος, αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των παροχών που προσφέρει. Το ποσό δικαστικών εξόδων μέχρι το οποίο καλύπτει αναγράφεται στο εκάστοτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η Νομική Προστασία, λοιπόν, αποτελεί ανερχόμενο κλάδο στην ασφαλιστική αγορά. Προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στην εξέλιξή της, προσφέροντας στους ασφαλισμένους ουσιαστική κάλυψη με δυνατότητα κατοχύρωσης των εννόμων συμφερόντων τους, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.