Από 1η Οκτωβρίου το εποχιακό επίδομα του ΟΑΕΔ

Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική αίτηση για το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ, με την πίστωση στους δικαιούχους να ολοκληρώνεται μετά από 15 εργάσιμες μέρες από την έγκριση της αίτησης.

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 458,15 ευρώ έως 916,30 ευρώ σε εποχιακά εργαζόμενους.

Ποιοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ' όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και κάνουν το επάγγελμα του:

-λατόμου,
-ασβεστοποιού,
-πλινθοποιού,
-αγγειοπλάστη,
-δασεργάτη,
-ρητινοσυλέκτη,
-καπνεργάτη,
-μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου,
-υποδηματεργάτη,
-μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης,
-χειριστή εκσκαπτικών,
-ανυψωτικών,
-οδοποιητικών,
-γεωτρητικών μηχανημάτων,
-ηθοποιού,
-τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης,
-χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου,
-ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου,
-ταμία κινηματογράφου και θεάτρου ,
-μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,
-σμυριδεργάτη.

Το επίδομα δικαιούνται, ακόμη:

-Οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2014, που κατά το έτος 2013 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2014. Θα δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ' όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και η οποία για το έτος 2014 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για όσους καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2014 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ποιοι αποκλείονται

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας (μόνο οι οικοδόμοι μπορούν να ειςπράττουν παράλληλα τα δυο επιδοματα). Στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους και όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα. (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89).