Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα

Είναι γεγονός και με στατιστικά στοιχεία αποδεδειγμένο πως η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλή. Εκτός της ασφάλισης της αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων που πλέον έχει γίνει υποχρεωτική, η έννοια της ασφάλειας για πολλούς είναι άγνωστη.

Υποχρεωτική βέβαια είναι και η ασφάλιση της αστικής ευθύνης των σκαφών αναψυχής, όπου κι εδώ εκπληρώνεται η υποχρέωση έναντι του νόμου κατά το διάστημα χρήσης μόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι πρώτοι στην κατοχή ακινήτων εντός της Ε.Ε, οι ασφαλισμένες κατοικίες δεν ξεπερνούν το 15%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά απογοητευτικό, αν αναλογιστεί κανείς την υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά τον περασμένο Ιανουάριο, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων ακινήτων και την εικόνα πολλών αστέγων, με την ελπίδα κάποιας αποζημίωσης από το κράτος.

Με αφορμή, λοιπόν, το γεγονός αυτό τέθηκε και πάλι το θέμα για υποχρεωτική ασφάλιση φυσικών καταστροφών, καθώς το κράτος δεν διαθέτει τα ανάλογα χρηματικά αποθέματα ώστε να αποζημιώσει τους παθόντες σε μια τέτοια περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί πως η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός των σεισμών, στη χώρα μας, συνήθεις είναι και οι καταστροφικές πυρκαγιές που κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο πλήττουν πολλές περιοχές και καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις και πολλές κατοικίες. Δυστυχώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανασφάλιστοι και το κράτος αδύναμο να βοηθήσει. Επακόλουθο τέτοιων καταστροφών, όπως είχε συμβεί και πριν λίγα χρόνια για τους πληγέντες της Ηλείας, είναι έρανοι και τηλεμαραθώνιοι , που στηρίζονται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην προσφορά στον συνάνθρωπο.

Επειδή, λοιπόν, δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην ‘τύχη’ και ιδιαίτερα το σπίτι και την περιουσία μας, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει πως σε κάποιο απρόσμενο γεγονός θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε και να τα αποκτήσουμε και πάλι, θα πρέπει να αποκτήσουμε ασφαλιστική συνείδηση. Υπάρχουν αξιόλογα ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία προσφέρουν πλήθος καλύψεων με προσιτό κόστος. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, την τεράστια βοήθεια που προσφέρουν με την αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής.