Τι σημαίνει ο όρος “απαλλαγή” στην ασφάλεια και τι πρέπει να προσέχετε

Η ασφάλεια έρχεται να καλύψει το απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός. Σε κάποια/κάποιες από τις καλύψεις που περιλαμβάνονται σε ένα ασφαλιστήριο, υπάρχει περίπτωση να συμφωνηθεί ένα ποσό με το οποίο συμμετάσχει ο ασφαλισμένος στη ζημιά. Το ποσό αυτό ορίζεται ως απαλλαγή. Ως εκ τούτου η Εταιρία αποζημιώνει πέραν της όποιας απαλλαγής.

Απαλλαγή συνήθως συναντάμε στη μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Με τη μεικτή ασφάλεια η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει τις υλικές ζημιές του ασφαλισμένου οχήματος από σύγκρουση, ανατροπή, πρόσκρουση, εκτροπή ή όταν είναι υπεύθυνος ο οδηγός του σε περίπτωση τροχαίου με άλλο όχημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, αφαιρείται το ποσό της απαλλαγής από το σύνολο της αποζημίωσης. Εφιστούμε την προσοχή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος της ζημιάς είναι μικρότερο του ποσού της απαλλαγής, όπου τότε ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει την χρέωση. Άρα, παρά το γεγονός ότι έχοντας μεγάλη απαλλαγή, πληρώνουμε λιγότερα ασφάλιστρα, θα πρέπει να προσέξουμε διότι σε περίπτωση ζημιάς θα βρεθούμε προ εκπλήξεως και η συμβολή της μεικτής ασφάλειας στην αποκατάσταση της ζημιάς δεν θα είναι η αναμενόμενη.

Πλέον της απαλλαγής στη μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, απαλλαγή υπάρχει και στις ασφάλειες υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος «απαλλαγή» αναφέρεται σε ποσό μέχρι του οποίου καλύπτεται η δαπάνη του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του λήπτη της ασφάλισης/ασφαλισμένου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν την υπογραφή κάθε συμβολαίου και να γνωρίζετε ποιο είναι ακριβώς το συγκεκριμένο ποσό.

Τέλος, απαλλαγή συναντάμε συνήθως και σε συμβόλαια πυρός, σε καλύψεις όπως του σεισμού ή/και της πλημμύρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπολογίζεται σε ποσοστό ή γίνεται συνδυασμός ποσοστού και ποσού.

Πριν λοιπόν συνάψετε οποιαδήποτε ασφαλιστική σύμβαση θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με το ποσό της απαλλαγής και να έχετε υπόψη σας πως όσο πιο μεγάλη είναι η απαλλαγή που έχετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή σας σε περίπτωση ζημιάς.