Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και ποιοι έκπτωση 50%

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις προκειμένου να απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι προβλεπόμενες από το νόμο μερικές ή ολικές απαλλαγές θα χορηγούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημέρότητας.

Τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι προϋποθέσεις για τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι πλέον οι εξής:

Για τους φτωχούς φορολογούμενους:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%.

Τα δεδομένα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, οπότε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υπολογισμός των απαλλαγών θα γίνεται αυτόματα από το σύστημά του χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Ακόμη, από τον ΕΝΦΙΑ θα απαλλαγούν πλήρως τα κτίσματα που βρίσκονται στο νησί της Κεφαλονιάς, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε στις περιουσίες των κατοίκων του νησιού ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός. Απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθούν και για ακίνητα άλλων σεισμόπληκτων περιοχών.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόσθετες απαλλαγές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ή ξενοίκιαστα κτίσματα, αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται τελικά να νομοθετηθούν.