ΕΝΦΙΑ : Έκπτωση 30% για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα

Τη δυνατότητα να τύχουν έκπτωσης έως 30% από τον ΕΝΦΙΑ τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την τρόικα. Η εκτίμηση από πλευράς του υπουργείου είναι ότι εάν το δημοσιονομικό κόστος δεν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να εγκριθεί από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Στη μεσημεριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με βουλευτές της ΝΔ, πέρα από το θέμα των μη μισθωμένων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τέθηκε και το ζήτημα την πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ και όσων έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% (από 80% που είναι σήμερα). Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργείου εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να ισχύσει, διότι θα αύξανε σημαντικά το κόστος των απαλλαγών και εκπτώσεων του φόρου, που ήδη ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο θα διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, χορηγώντας ταχύτερα την έκπτωση. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε οι εκπτώσεις να δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του 50% ή την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ φορολογούμενοι με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα κρίνει εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους δεν έχουν φορολογική ενημερότητα.