Ποιοι απαλλάσσονται από το ΦΠΑ και τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Δύο ευχάριστα νέα είχε (παραδόξως) να ανακοινώσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου.

Το πρώτο αφορά σε αυτό που ήδη είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες, όμως πλέον είναι επίσημο, και έχει να κάνει με την απαλλαγή από την απόδοση ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίες το 2013 παρουσίασαν τζίρο που δεν ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να εκτιμά ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.

"Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά", τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος εξήγησε ότι:

- Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
- Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση
- Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να "τρέξει" τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις, "εκεί που γίνεται το πάρτυ".

"Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό είναι προαιρετική", διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: "Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει".

Το δεύτερο ευχάριστο νέο είναι η επαναφορά στα περυσινά επίπεδα των αποτιμήσεων γης στον ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ένα πρόβλημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από φορολογουμένους, αλλά και από βουλευτές.

Νωρίτερα, συνεργάτες του πρψθυπουργού διέρρεαν ότι υπάρχει εντολή από τον Αντώνη Σαμαρά να επανέλθουν στα περυσινά επίπεδα οι εξωφρενικές αποτιμήσεις γης που εμφανίζονται σε πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας.