Το καλάθι της νοικοκυράς… χωράει πια λιγότερα απορρυπαντικά

Πτωτικά κινήθηκε η αγορά των απορρυπαντικών και των σαπουνιών την τελευταία πενταετία, όπως τονίζεται σε έρευνα της ICAP, με το ποσοστό των απωλειών να ανέρχεται στο 4%.

Μάλιστα, εκτιμάται θα καταγραφεί πτώση στη συνολική αξία όλων των κατηγοριών απορρυπαντικών-σαπουνιών την προσεχή διετία, λόγω αύξησης των συνεχόμενων προσφορών. Ως θετικό στοιχείο θεωρείται πάντως η “επιστροφή” μέρους της παραγωγής απορρυπαντικών και η μικρή ανάκαμψη (2,8%) της εγχώριας παραγωγής.

Στα της έρευνας, η εγχώρια αγορά απορρυπαντικών-σαπουνιών παρουσίασε ανοδική τάση το χρονικό διάστημα 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,5%. Την τελευταία πενταετία, ωστόσο, το συνολικό μέγεθος αγοράς μειώθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 4%. Η εισαγωγική διείσδυση ανήλθε σε 36,4% το 2013, ενώ οι εξαγωγές κάλυψαν το 36% της εγχώριας παραγωγής.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς καλύπτεται από τα απορρυπαντικά ρούχων και τα απορρυπαντικά οικιακού καθαρισμού, με μερίδιο 37,3% και 36,5% αντίστοιχα το 2013. Η συμμετοχή των μαλακτικών και των απορρυπαντικών πιάτων διαμορφώθηκε σχεδόν σε 11% για την κάθε κατηγορία. Η φαινομενική κατανάλωση των σαπουνιών κάλυψε περίπου το 5% της συνολικής αγοράς το ίδιο έτος.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 14 αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων του κλάδου, το σύνολο του ενεργητικού το 2012 παρουσίασε μείωση 7,2% σε σχέση με το 2011. Τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 8,6% το ίδιο έτος. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος υποχώρησαν κατά 12,8% το 2012/11, ενώ το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 14,4%. Εξαιτίας των μειωμένων λοιπών λειτουργικών εξόδων, το λειτουργικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε (κατά 18,7%) το 2012/11. Ωστόσο, τα κέρδη (προ φόρων) περιορίστηκαν κατά 14,1%, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 10,8%, το ίδιο έτος.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις, η συνολική κατανάλωση των απορρυπαντικών-σαπουνιών (σε ποσότητα) θα παρουσιάσει μικρή μείωση το 2014, ενώ για το 2015 προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ στασιμότητας και μικρής αύξησης.