Όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για τα προϊοντα, τις υπηρεσίες και τη σύγκριση τιμών τους

Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν ή θέλουμε να αγοράσουμε μία υπηρεσία που μας παρέχεται π.χ παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων για τα παιδιά μας, συχνά έχουμε έρθει αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα και εύλογα έχουμε επίσης διάφορες απορίες.

Για παράδειγμα, αγοράσατε ένα προϊόν και δεν σας έκοψαν απόδειξη για αυτό το προϊον.

Έχετε δικαίωμα, αλλά και (φορολογική) υποχρέωση να ζητάτε απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλετε. Σε περίπτωση άρνησης ή μη χορήγησης απόδειξης, μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελία στο Σ.Δ.Ο.Ε.

Επίσης, συχνά αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο υψηλές οι τιμές στα τρόφιμα. Στο σημείο αυτό λοιπόν επισημαίνεται ότι για όλα τα είδη οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με την προϋπόθεση να υπάρχουν στα είδη αναρτημένες πινακίδες τιμών για να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

Συχνή είναι η περίπτωση που ένα προϊόν στο σουπερ μάρκετ είχε άλλη τιμή στο ράφι ενώ είναι άλλη η τιμή που το χρέωσαν στο ταμείο και τότε προκύπτει η απορία, ποια τιμή θα πρέπει τελικά να πληρώσετε για αυτό το προϊόν;

Σύμφωνα με το Ν. Δ 136/46 (Περί Αγορανομικού Κώδικα) η τοποθέτηση ή ανάρτηση πινακίδων, που μεταξύ των άλλων αναγράφουν την τιμή λιανικής πώλησης των αγαθών στα καταστήματα, είναι υποχρεωτική. Με βάση, λοιπόν, την τιμή πινακίδας, ο καταναλωτής, κατά την ταμειακή του συναλλαγή με το σουπερμάρκετ, καλείται να καταβάλλει τη συνολική αξία ενός ή περισσοτέρων ειδών που αγοράζει, που προκύπτει με βάση την αναγραφόμενη στην πινακίδα τιμή πώλησης και την ποσότητα των ειδών. Επιπλέον, αυτή συμπεριφορά του σουπερμάρκετ είναι παράνομη. Αποτελεί μορφή παραπλάνησης, καθώς o καταναλωτής ενδεχομένως να μην επέλεγε το συγκεκριμένο προϊόν, αν γνώριζε την πραγματική τιμή ή να μην επέλεγε τη συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντων.
Σε περίπτωση που δεν καλείσθε να καταβάλετε την αναγραφόμενη στην πινακίδα τιμή και καλείσθε στο ταμείο να πληρώσετε υψηλότερη τιμή, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομαρχία) της περιοχής ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Τώρα, όσον αφορά στο Φ.Π.Α, αυτός περιλαμβάνεται τόσο στις τιμές που αναγράφονται επί των προϊόντων όσο και στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων.

Στις περιπτώσεις που επιθυμείτε να ενημερωθείτε για το ύψος του ετήσιου τιμάριθμου, όπως αυτός διαμορφώνεται, θα πρέπει ν' απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος - Δ/νση Οικονομικών & Βραχυχρόνιων Δεικτών - Τμήμα Λιανικών Τιμών & Τιμαρίθμων, στην Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Όσον αφορά τώρα στη σύγκριση τιμών, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά και να συγκρίνετε τιμές σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που θα βρείτε στο, παρατηρητήριο τιμών (http://www.e-prices.gr/search)  παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (http://www.fuelprices.gr/) και το παρατηρητήριο διδάκτρων (http://app.gge.gov.gr/) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος

[email protected]