Τί να προσέξετε στις τραπεζικές υπηρεσίες;

Πριν επιλέξετε οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν ή υπηρεσία, αναζητήστε ενημερωτικά φυλλάδια από διάφορες τράπεζες προκειμένου να είστε σε θέση να συγκρίνετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχουν.

Είναι υποχρέωση των τραπεζών να διαθέτουν στους χώρους συναλλαγών ενημερωτικά φυλλάδια.

Πριν συνάψετε οποιαδήποτε σύμβαση (δανείου, πιστωτικής κάρτας) ζητήστε να μάθετε το ύψος της Συνολικής Ετήσιας Πραγματικής Επιβάρυνσης, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις.

Αν έχετε παράπονα, τηλεφωνήστε αμέσως στο 1721.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

• Να ενημερώνεστε για το επιτόκιο υπερημερίας, που σας επιβαρύνει σε ημερήσια βάση από τη στιγμή δεν εξοφληθεί μία δόση.
• Ζητήστε το κείμενο σύμβασης, ώστε να το μελετήσετε πριν το υπογράψετε. Επίσης ζητήστε αντίγραφο της σύμβασης μετά την υπογραφή της. Προσοχή στα ψιλά γράμματα!
• Εάν θέλετε να διατυπώσετε παράπονο ή να προβείτε σε καταγγελία, απευθυνθείτε στην ειδική υπηρεσία της τράπεζας ή συμπληρώστε το ειδικό έντυπο παραπόνων ή καλέστε το τετραψήφιο 1721 και τον Τραπεζικό Μεσολαβητή.

Τί πρέπει να προσέξετε με τα Τραπεζικά Προϊόντα Λιανικής;

Τα τραπεζικά προϊόντα λιανικής, δηλαδή οι πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια, τα εορτοδάνεια, αποτελούν τάση της τελευταίας δεκαετίας. Δεν θα πρέπει όμως αυτά τα τραπεζικά προϊόντα λιανικής να μας κοστίζουν υπερβολικά πολύ.

Ο Δανεισμός, λοιπόν, πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, γιατί τα πράγματα δεν είναι αστεία. Να μην εμπιστεύεστε τις τράπεζες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών.

• Πριν επιλέξετε οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει όλα τα σχετικά. Δεν είναι όλα ίδια.
• Πριν συνάψετε σύμβαση, φροντίστε να μάθετε το ύψος της Ετήσιας Συνολικής Πραγματικής Επιβάρυνσης – όχι μόνο για το ονομαστικό επιτόκιο δηλαδή, αλλά και όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις
• Ενημερωθείτε για το επιτόκιο υπερημερίας που επιβαρύνεστε σε ημερήσια βάση από τη στιγμή που δεν εξοφληθεί μια δόση

Όσον αφορά στα τραπεζικά δάνεια

• Πάρτε αντίγραφο της σύμβασης πριν υπογράψετε. Μελετήστε τους όρους και ζητήστε διευκρινίσεις. Οι συμβάσεις ενδέχεται να εμπεριέχουν όρους καταχρηστικούς και υπέρμετρα δεσμευτικούς για τους καταναλωτές.
• Ζητήστε σαφή προσδιορισμό του τόκου, της πραγματικής επιβάρυνσης, του τόκου υπερημερίας και μάθετε τις συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης ή των δόσεων του δανείου.
• Ζητήστε αναλυτική κατάσταση για τις χρεώσεις που προβλέπονται (έξοδα φακέλου, λειτουργικό, εισφορές για τρίτους, δικαστικά κ.λ.π.)
• Ζητήστε την έγγραφη δέσμευση της τράπεζας σε περίπτωση προεξόφλησης του δανείου, για τις δεσμεύσεις που προβλέπονται.
• Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εξοφλήσετε μία ή περισσότερες δόσεις, απευθυνθείτε εγγράφως στην τράπεζα και ζητήστε αναστολή της οφειλής χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]