Πώς να ασφαλίσετε το σκάφος σας

Γνωρίζουμε πως το να έχει κάποιος στην κατοχή του ένα σκάφος αναψυχής φανερώνει την αγάπη του για το υγρό στοιχείο, αλλά και το μεράκι του για τη θάλασσα. Για πολλούς το σκάφος τους, είτε πρόκειται για ένα ‘ταπεινό’ βαρκάκι, είτε για φουσκωτό, είτε για κότερο, θεωρείται δεύτερο σπίτι τους. Και το ‘σπίτι’ αυτό απαιτεί πέρα από τη σωστή συντήρηση και φροντίδα, την επαρκή ασφαλιστική του κάλυψη προκειμένου να εξασφαλιστεί για τον ιδιοκτήτη ένα ανέμελο καλοκαίρι και όχι μόνο.
 
Τα σκάφη αναψυχής λοιπόν ως περιουσιακό στοιχείο, καθώς και από συναισθηματική, αλλά και οικονομική οπτική, πρέπει να είναι ασφαλισμένα ανάλογα με τις ανάγκες και προϋποθέσεις που απαιτούνται στις εκάστοτε περιστάσεις.
 
Υπάρχει πλήθος προαιρετικών καλύψεων, συμπληρωματικά με τις υποχρεωτικές ( αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές τρίτων καθώς και αστική ευθύνη για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από ατύχημα) για τις οποίες μπορούμε να αποζημιωθούμε και δεν έχουμε φανταστεί ποτέ. Μερικές από αυτές είναι: μηχανική βλάβη προπέλας, πτώση εξωλέμβιας μηχανής κλπ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο Υπ’ αριθ. 4256 (ΦΕΚ Α' 92/14-04-2014) περί ασφάλισης αστικής ευθύνης σκαφών, αυξήθηκαν τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης , τα οποία ισχύουν από 14/4/2014 και έχουν ως εξής:
 
i) Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν, από τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ που ίσχυε πριν.
 
ii) Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, το ίδιο όπως ίσχυε πριν.
 
iii) Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, από ενενήντα χιλιάδες (90.000) ευρώ που ίσχυε πριν.
 
Φροντίστε λοιπόν να ενημερωθείτε σύντομα για την ασφάλεια του σκάφους σας. Γιατί δεν διασφαλίζεται απλά την περιουσία σας, διασφαλίζεται και την ξεγνοιασιά και τη χαρά του καλοκαιριού σας.