Επτά βήματα για να επιτύχει η επιχείρησή σας

Το να ξεκινήσει κανείς τη δική του επιχείρηση σε οποιαδήποτε οικονομία του κόσμου (πόσω μάλλον στην Ελλάδα) και να καταφέρει να παραμείνει "ζωντανή" τον πρώτο χρόνο από την έναρξή της δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι ακατόρθωτη!

Οι startup επιχειρήσεις είναι στην ουσία ένα "ταξίδι στο άγνωστο" και οι επίδοξοι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον ασάφειας, αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων.

Κατά μέσο όρο 9 στις 10 startup επιχειρήσεις δεν τα καταφέρνει. Αυτές που μένουν είναι εκείνες που έχουν καταφέρει να "αιχμαλωτίσουν" τις ιδιότητες, που αναφέρονται παρακάτω.

Τα σημάδια επιτυχίας μιας νέας επιχείρησης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο alltopstartups.com είναι τα εξής:

1) Ιδρυτές με όραμα

Ένα καλά καθορισμένο όραμα/σχέδιο είναι μια ικανότητα που χρειάζεται να κατέχει κάθε ηγέτης εταιρείας, προκειμένου να καταφέρει να διασχίσει τη γραμμή τερματισμού. Αυτό θα είναι η κύρια δύναμη πίσω από την επιτυχία ενός επιχειρηματία και θα χρησιμεύσει ως πυξίδα σε δύσκολους καιρούς.

Η αρχή, με άλλα λόγια, είναι το ήμισυ του παντός, ειδικά σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί να έχει κέρδος μια επιχείρηση από την αρχή. Ακόμη και το πρώτο ευρώ μετράει, ειδικά για τους πιθανούς επενδυτές.

2. Αίσθηση του κατάλληλου χρόνου: το λεγόμενο "timing"

Ξεκινήσατε την επιχείρησή σας την κατάλληλη στιγμή/εποχή;

Αυτό είναι μια πράξη εξισορρόπησης που καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως: οι εξάρσεις και υφέσεις του κλάδου σας, η επιτυχία ή αποτυχία των ανταγωνιστών, η διαθεσιμότητα των κεφαλαίων εκκίνησης, και διάφορες προσωπικές περιστάσεις.

Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις, αλλά εκμεταλλευτείτε όλα τα διαθέσιμα μέσα, και πάρτε τον απαραίτητο χρόνο για να προγραμματίσετε προσεκτικά το ξεκίνημά σας.

3. Λεπτομερής προϋπολογισμός (προτού αρχίσουν τα έξοδα)

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχετε αφιερώσει χρόνο για να υπολογίσετε με λεπτομέρεια τα κόστη της επιχείρησής σας. Αν δεν τα πηγαίνετε καλά με τα οικονομικά, φροντίστε να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που γνωρίζουν. Αφού το κάνετε, μείνετε πιστοί στον προϋπολογισμό σας.

4.  Ταχύτητα

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να ξεκινήσετε εντός χρονοδιαγράμματος, ή να κάνετε το επόμενο βήμα πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές σας. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν καθυστερούν ποτέ την ολοκλήρωση των στόχων τους και εργάζονται πολύ σκληρά για να τους επιτύχουν.

Άλλωστε, όσο πιο γρήγορα κάνετε κάποιο λάθος, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσετε και να το διορθώσετε.

5. Ικανότητα προσαρμογής

Οι καλύτερες startup επιχειρήσεις είναι πάντα πρόθυμες να προσαρμόζονται στις αλλαγές και τις νέες τεχνολογίες.

6. Κεφάλαιο

Το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κεφάλαιο, εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως… το κεφάλαιο είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχημένης επιχείρησης.

7. Εμπειρία

Το να έχει κανείς μια ιδέα είναι μεν μια αρχή, ωστόσο η εκτέλεσή της καθορίζει το ποσοστό της επιτυχίας της. Η εμπειρία και η σωστή επιλογή συνεργατών αποτελούν σημεία-"κλειδιά" για κάθε επιχείρηση.