Εφορία: Επιτόπιος έλεγχος ακόμα και χωρίς προειδοποίηση

Τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους ακόμα και χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το φορολογούμενο αποκτά η Εφορία, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο, “στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση αποφασίζει να διενεργήσει πλήρη επιτόπιο φορολογικό έλεγχο πρέπει, την απόφασή της αυτή, να τη γνωστοποιήσει στον φορολογούμενο πριν την επίσκεψη του ελεγκτή στις εγκαταστάσεις του φορολογουμένου”.

Ωστόσο, συνεχίζει η εγκύκλιος, είναι δυνατόν ύστερα από πράξη του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να διενεργείται πλήρης επιτόπιος φορολογικός έλεγχος χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή.

Που σημαίνει ότι, αν υπάρχει έστω και μία ένδειξη για φοροδιαφυγή (για παράδειγμα, μία καταγγελία), η Εφορία μπορεί να κάνει απροειδοποίητα έφοδο στο χώρο του “ύποπτου” φορολογούμενου.

Πέρα από τη μέθοδο αυτή, ο έλεγχος της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να έχει τη μορφή του φορολογικού ελέγχου από το γραφείο της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία μπορεί να αξιοποιεί κάθε στοιχείο που έχει στην κατοχή της, όπως οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμενος, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία περιήλθε από τρίτους.