Κοινωνικό μέρισμα: Οι διορθώσεις στις αδικίες – Τι αλλάζει

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο για βελτιώσεις στα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις άδικες εξαιρέσεις.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, εάν μένει αδιάθετο κάποιο ποσό από τα 525 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί, θα ληφθούν για παράδειγμα υπόψη και οι φορολογικές δηλώσεις 2014, κατ' αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους.

Όπως ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 'θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα. Υπάρχουν κατηγορίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Προσπαθούμε να διορθώσουμε ότι μπορούμε όλο το ποσό για το οποίο δεσμευτήκαμε θα διανεμηθεί".

"Θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα" δήλωσε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση- μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου-, στην περίπτωση που, λόγω των εξαιρέσεων, απομένει κάποιο ποσό αδιάθετο.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι "θα ληφθούν υπόψη και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, κατ' αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη δύο ενδεχόμενα: ή να αυξήσει κατά 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ (το επίδομα, πάντως, θα απομειώνεται στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διανομής στους ένστολους), ή να λάβει υπόψη τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος για το σύνολο των πολιτών (το δεύτερο ενδεχόμενο φαντάζει δυσκολότερο).