Θεσσαλονίκη: Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις χρωστά στο Δημόσιο

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιους φορείς, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης- ΕΒΕΘ (σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 42% οφείλει στο ΙΚΑ, 64% στον ΟΑΕΕ ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο, 45% το ΦΠΑ και 40% άλλους φόρους. Ταυτόχρονα, μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει ότι δικαιούται κάποια επιστροφή φόρου, είτε ΦΠΑ (ποσοστό 76%) είτε εισοδήματος (28%).

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, η έρευνα έδειξε ότι η τιμή ενός προϊόντος, και όχι η ποιότητά του, αποτελεί πλέον βασικότερο κριτήριο αγοράς (με ποσοστά 22% και 7% για την τιμή και την ποιότητα αντίστοιχα). Πάνω από δύο στους τρεις καταναλωτές (69%) στο νομό Θεσσαλονίκης αναφέρουν εξίσου την τιμή και την ποιότητα ως κριτήρια αγοράς καταναλωτικών προϊόντων, ψάχνοντας προφανώς για το λεγόμενο "value for money" στις αγορές τους.

Σημαντικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά του νομού είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η αποπληρωμή υποχρεώσεών τους προς τράπεζες: ένα στα επτά νοικοκυριά (14%) δηλώνει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αποπληρωμής καταναλωτικού δανείου εμφανίζει το 8% των νοικοκυριών του νομού. Περίπου ένας στους 10 καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής της πιστωτικής τους κάρτας.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 16% των καταναλωτών δηλώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων μειώθηκαν ανεπαίσθητα (10%) ή αισθητά (6%), καθώς η πλειοψηφία (53%) θεωρεί ότι αυξήθηκαν αισθητά (28%) ή ανεπαίσθητα (25%). Περίπου ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνει ότι δε διαπίστωσε καμιά μεταβολή.

Παράλληλα, μόνο το 27% των επιχειρήσεων στο Νομό Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που ανακοινώθηκε και θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2014, θα βοηθήσει την επιχείρηση “Πολύ” (8%) ή “Αρκετά” (19%). Στον αντίποδα, η μεγάλη πλειοψηφία (58%) δηλώνει ότι το μέτρο θα βοηθήσει την επιχείρηση “Λίγο” (32%) ή “Καθόλου” (26%). Επίσης, μόνο το 15% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποια ανάγκη παροχής ρευστότητας ως κεφάλαιο κίνησης κατά το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 37% δεν έχει ανάγκη παροχής ρευστότητας για επενδύσεις/πάγια και το 69% για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, πάντα κατά το επόμενο εξάμηνο.

Μία στις 10 επιχειρήσεις (9%) του νομού Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι έχει αιτηθεί κάποιο επιχειρηματικό δάνειο πέρυσι. Τα ποσοστά των δανείων που εγκρίθηκαν ποικίλουν από 47% για κεφάλαιο κίνησης, σε 25% για επενδύσεις/πάγια και 40% για έκδοση εγγυητικών επιστολών.