Το κόλπο με τις πινακίδες Βουλγαρίας σε πολυτελή ΙΧ

Αυξάνονται συνεχώς οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία, που ιδρύονται με μοναδικό σκοπό την αγορά αυτοκινήτου – μεγάλου κυβισμού- σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", τα επίσημα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 50% και έφτασαν τις 9.000 από 6.000 το 2012.

Στελέχη του ΣΔΟΕ λένε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντώνται πλέον μοντέλα πολυτελείας με βουλγαρικές πινακίδες, από τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και έως την Πελοπόννησο.

Είναι ο τρόπος που έχουν ανακαλύψει πολλοί Έλληνες για να γλιτώνουν τον φόρο πολυτελείας, τη δαγκάνα των τεκμηρίων διαβίωσης και τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.

Το οικονομικό κίνητρο για όσους προχωρούν στη σύσταση αυτών των εταιρειών είναι μεγάλο, καθώς στην Ελλάδα ένα καινούργιο ΙΧ 3.600 κυβικών θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας 3.500 ευρώ. Στη Βουλγαρία, ένα αντίστοιχο ΙΧ χρεώνεται με 1.111 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εξοικονόμηση που έχει σε ασφάλιστρα. Το ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι ο ιδιοκτήτης γλιτώνει εντελώς τα τεκμήρια διαβίωσης, που στην περίπτωσή του ανέρχονται σε 26.200 ευρώ.

Η πρακτική ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων επιλέγεται πλέον και από μεταφορικές εταιρείες.

Η σύσταση μιας εταιρείας στη Βουλγαρία, σημειώνει η εφημερίδα, δεν κοστίζει πάνω από 400-500 ευρώ και ολοκληρώνεται σε 10 μέρες.