Γιατί θα αργήσει να εφαρμοστεί ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τον πολυπόθητο συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, έφερε ομολογουμένως αρκετή ικανοποίηση στον επιχειρηματικό κόσμο με δεδομένη την αδυναμία κάποιων ιδιωτών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, από τη στιγμή, που εκείνο ήδη είχε ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους για την παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων.

Όπως διευκρινίζει ο φορολογικός σύμβουλος, Γιάννης Καραγεώργος, η συγκεκριμένη διαδικασία "αποκλείεται να ενεργοποιηθεί άμεσα". "Πρέπει οι αναλυτές του TAXISNET να δημιουργήσουν μία τράπεζα δεδομένων για τον κάθε φορολογούμενο - οφειλέτη και ταυτόχρονα πιστωτή του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τους φορείς της κυβέρνησης - όλα τα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - με τέτοιον τρόπο, που οι οφειλέτες (Δημόσιο) να αναγγέλλουν στο TAXISΝET τις οφειλές, που έχουν σε κάθε φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο - εταιρεία)".

"Όταν οφείλω στο Δημόσιο και πουλάω ιατρικό εξοπλισμό σε αυτό, αν δεν υπάρχει υποδομή συμψηφισμών δεν ξέρει το ΤΑΧΙS πόσα χρωστάει το Δημόσιο σ' εμένα ως ιδιώτη".

Σύμφωνα με τον κύριο Καραγεώργο, θα ήταν θεμιτό να μεσολαβεί ένα προπαρασκευαστικό στάδιο. Αν κάτι τέτοιο γίνει προσωρινά, πηγαίνοντας στην εφορία, ουδείς γνωρίζει τι πιστοποιητικά θα πρέπει να προσκομίζει, όπως λέει. "Θα πάω στη Δ' Αθηνών και θα μου πουν ότι δεν πληρώνεται στη ΔΟΥ η οφειλή, αλλά η εξόφληση όπως γνωρίζουμε γίνεται με ταχυπληρωμή. Πρόκειται ουσιαστικά για προεκλογικές εξαγγελίες, που θα αργήσουν να υλοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά οφειλής από ένα νοσοκομείο ή άλλο φορέα του Δημοσίου προς τη ΔΟΥ, κάτι, που μπορεί να λυθεί με μία εγκύκλιο, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζει το περιεχόμενο των βεβαιώσεων και να ακολουθεί πιστωτική πράξη στην ηλεκτρονική μερίδα του ιδιώτη".

"Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάτι τέτοιο γίνεται για τους προμηθευτές του Δημοσίου και ελάχιστοι είναι οι κοινοί επαγγελματίες, που προμηθεύουν το Δημόσιο και θα ωφεληθούν της μη απόδοσης ΦΠΑ για παράδειγμα. Ο προμηθευτής φαρμακευτικού υλικού θα μπορεί να συμψηφίζει το ΦΠΑ, αλλά προς το παρόν δεν περιγράφεται στο νόμο, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.

"Η απαλλαγή πληρωμής ΦΠΑ αφορά στους λίγους"

Από την πλευρά του, ο φορολογικός σύμβουλος, Αντώνης Μουζάκης, εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος ως προς το γεγονός ότι ήταν μία κίνηση, που πολλοί άκουσαν με ανακούφιση, παρόλ' αυτά, όμως, δεν δίστασε να εκφράσει τον προβληματισμό του ως προς την εφαρμογή της.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: "Χρειάζεται οργάνωση από την πλευρά του κράτους. Ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός στο στενό δημόσιο τομέα, θα γίνεται πλέον και στον ευρύτερο, όπως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Περιφέρειες και αλλού. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως - όταν κάποιος χρωστάει το ΦΠΑ και ένα νοσοκομείο οφείλει χρήματα στο ίδιο πρόσωπο - δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, καταχωρημένα σε έναν υπολογιστή, ελλείψει οργανωμένης βάσης δεδομένων", σημειώνει ο κύριος Μουζάκης.

Στέκεται στο γεγονός ότι η πρώτη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να σχετίζεται με την επεξεργασία των δεδομένων και κατάρτιση συγκεκριμένης βάσης στοιχείων για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. "Πάω να πληρώσω στην εφορία και επικαλούμαι το γεγονός ότι δεν έχω χρήματα, λόγω χρεών της Περιφέρειας προς το μέρος μου. Το ερώτημα είναι 'γιατί να μην τα συμψηφίσω;', κάτι που χωρίς κεντρική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει".

Ο κύριος Μουζάκης εξάρει τη σημασία ανάλογης ρύθμισης και στις οφειλές μεταξύ ιδιωτών. "Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο όλο αυτό, παρά το γεγονός ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο συμψηφισμός μεταξύ των ιδιωτών μέχρι σήμερα γινόταν μέσω της δήλωσης ΦΠΑ και ανάλογης δήλωσης του έτερου συναλλασσόμενου. Το πιθανότερο είναι ότι και εδώ θα υπάρξει στο εξής μία κεντρική υπηρεσία, όπου τα μεταξύ τους τιμολόγια θα τα καταχωρούν κάπου αλλού, δηλαδή σε μία άλλη βάση δεδομένων ή στην ήδη υπάρχουσα με όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις", καταλήγει.

[email protected]