Προγράμματα, που θα δημιουργήσουν 440.000 νέες θέσεις εργασίας ή κατάρτισης για νέους ή μακροχρόνια ανέργους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Τα προγράμματα αυτά, συνολικού κόστους άνω του 1,5 δισ. ευρώ (που κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ), χωρίζονται σε τρεις πυλώνες, όπως τους παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, και είναι οι εξής:
1ος πυλώνας, που αφορά σε 114.000 ανέργους και περιλαμβάνει προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, όπως:
- “επιταγή εισόδου” για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
- επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
- επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-66 ετών
- τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες, όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
- νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους, με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
- επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
- παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής
ο 2ος πυλώνας, που αφορά σε περίπου 240.000 ανέργους, επικεντρώνεται στην ανεργία των νέων έως 24 ετών, στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα:
- να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα, με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
- να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
- να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.
Ο τρίτος πυλώνας, που αφορά σε 90.000 δικαιούχους από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, περιλαμβάνει κυρίως προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο τομέα, και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, από τις 440.000 ευκαιρίες εργασίας που θα ανοίξουν, το 80% θα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το 20% στο Δημόσιο, ενώ μεγάλο μέρος των ευκαιριών αυτών θα οδηγήσουν σε πρόσληψη με επιδότηση κόστους για τον εργοδότη.
Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς επίκεινται και εξειδικευμένα προγράμματα στο χώρο της υγείας, των νέων τεχνολογιών και προγράμματα για νέους αγρότες.