Τι αλλάζει φέτος για τη συλλογή αποδείξεων

Ευρείες αλλαγές στο μέτρο συλλογής αποδείξεων επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών, που φέρεται να έχει καταλήξει στο επικρατέστερο σενάριο.

Ο μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους αντί για 25% που ίσχυε πέρυσι και θα αναγραφεί στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό που προκρίνουν – για την ώρα - στο υπουργείο Οικονομικών είναι για το 2014 ορισμένες κατηγορίες αποδείξεων ναι μεν να ισχύσουν αλλά να ληφθεί υπόψιν η μισή αξία από αυτή που αναγράφουν.

Αυτό θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα για τις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ και των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Δηλαδή το τελικό σενάριο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις αποδείξεις προβλέπει την αναγνώριση μόνο του 50% της αξίας των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι ούτως ή άλλως τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων εκδίδουν αποδείξεις και έτσι οι φορολογούμενοι να αναγκαστούν να ζητούν αποδείξεις από επιχειρήσεις κλάδων που εμφανίζουν υψηλότερη φοροδιαφυγή, όπως είναι τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κομμωτήρια.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι γιατροί κτλ.

Οι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες δραστηριότητες θα λαμβάνονται υπόψη για το 10% του ετήσιου εισοδήματος στο σύνολό τους ώστε να έχουν οι πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να ζητούν για να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.